Advertentie
financiën / Nieuws

Pandemie kost Europees lokaal bestuur 180 miljard

De pandemie heeft alle lokale en regionale overheden in de Europese Unie samen 180 miljard euro gekost. Gemeenten komen van daarop 50 miljard euro tekort.

15 oktober 2021
covid-corona-bijstand-portemonnee.jpg

De pandemie heeft alle lokale en regionale overheden in de Europese Unie samen 180 miljard euro gekost. Gemeenten komen van daarop 50 miljard euro tekort.

Dat bedrag heeft het Comité van de Regio´s (CvdR) laten becijferen op basis van de kosten van de pandemie en de vermindering van opbrengsten van gemeentelijke heffingen. Ze zijn gepubliceerd in de EU Regional Barometer.

 

Nederlandse gemeenten

De hardste klappen vallen volgens het rapport in Duitsland waar de lokale en regionale overheden 111 miljard euro te kort komen. Tweede is Italië waar 22 miljard wordt gemist door de decentrale overheden.

Nederlandse gemeenten komen volgens de berekening van het Comité van de Regio’s 2,7 miljard euro te kort. Wordt gekeken naar het percentage van de totale inkomsten, dan waren de gevolgen het grootst voor de lokale en regionale overheden in Cyprus (-25 procent), Bulgarije (-15,3  procent) en Luxemburg (-13,5 procent).

 

Herstelplan

Met het rapport wil het CvdR druk zetten op een substantiële lokale en regionale inbreng in de uitvoering van de nationale herstelplannen. Op veel plekken in de Europese Unie klagen lokale en regionale overheden niet genoeg te zijn betrokken bij het opstellen van de honderden miljarden die momenteel in de Europese economie vloeien.

Volgens het rapport van het CvdR betrekken Duitsland, België en Polen hun lokale en regionale overheden goed bij de plannen. Dat geldt daarentegen niet voor Italië, Spanje, Frankrijk en Kroatië. In Nederland moet dat allemaal nog even wachten. Nederland heeft nog steeds geen herstelplan. 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie