Advertentie
financiën / Nieuws

BZK ‘helpt’ Havermans

Buiten medeweten van Ad Havermans laat Binnenlandse Zaken aanvullend onderzoek doen naar de sale and lease back-constructie van politiepanden in Gelderland- Midden. Hierbij zijn destijds miljoenenwinsten geboekt door de kopende partij.

27 november 2009

Minister Ter Horst (PvdA) vroeg Havermans vorige maand om te beoordelen of een onderzoeksrapport uit 2007 over vermeende misstanden bij de politie Gelderland-Midden moet worden ‘heroverwogen’. Havermans was voorzitter van de commissie die dit onderzoek begeleidde. Clemens Cornielje, commissaris van de koningin in Gelderland, was namens de minister opdrachtgever van het onderzoek.

 

Aanleiding om Havermans’ hulp in te roepen, was publiciteit over een tegenonderzoek van de Nederlandse Politiebond (NPB). Volgens de NPB heeft Cornielje de gang van zaken rond de sale and lease back ‘eerder versluierd dan verhelderd’ en zijn ‘te royale normen gehanteerd’ over de integriteit van de toenmalige korpsleiding.

 

Naar nu blijkt, heeft Binnenlandse Zaken (BZK) buiten Havermans om adviesbureau Berenschot aan het werk gezet. Volgens een woordvoerder van BZK praten Berenschot-onderzoekers ‘met deze en gene’ om de commissie-Havermans van nadere informatie te voorzien. Havermans vernam deze week via Binnenlands Bestuur dat Berenschot, dat destijds ook het onderzoek- Cornielje uitvoerde, betrokkenen hoort.

 

Eén van hen is projectontwikkelaar Thom Kenter. Hij was eind jaren ‘90 langdurig met Gelderland-Midden in gesprek over de panden. De korpsleiding verkocht ze echter aan een ontwikkelaar met wie de korpschef en diens plaatsvervanger bekend waren.

 

Zie ook: www.binnenlandsbestuur.nl/politiepanden

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie