Advertentie
financiën / Nieuws

Brabantse steden: 50 miljoen voor culturele hoofdstad

Vijftig miljoen gaan de vijf grote Brabantse steden samen op tafel leggen om tot Culturele Hoofdstad 2018 te worden uitgeroepen.

27 augustus 2012

De grote vijf Brabantse steden dragen ieder 10 miljoen euro bij als Brabant de titel Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 binnenhaalt. Ook de twijfelende gemeenteraden in Tilburg en Breda steunen nu het plan, nadat eerder Eindhoven, Den Bosch en Helmond akkoord gingen, werd maandag duidelijk.

Overtuigd van investering
Voor de zomer trokken Tilburg en Breda nog aan de rem. Tilburg wilde meer duidelijkheid over de financiële positie van de gemeente. De coalitiepartijen zijn nu overtuigd van de mogelijkheid en het nut van de investering, werd maandagmiddag duidelijk tijdens een commissievergadering.

Onsje minder
De gemeenteraad van Breda stuurde wethouder Wilbert Willems terug naar de onderhandelingstafel. En hoewel het hem niet lukte om het prijskaartje te verlagen, heeft hij belangrijke twijfelaars overtuigd, bleek maandagavond tijdens een vergadering. De Bredase coalitiepartij CDA bleef erbij dat het 'een onsje' minder had gemogen maar wil geen nee zeggen uit vrees voor de gevolgen voor de samenwerking met de gemeenten en de provincie. Coalitiegenoten VVD, D66 en GroenLinks waren al eerder overtuigd.

140 miljoen
In 2018 mogen Nederland en Malta ieder een Culturele Hoofdstad leveren. De vijf grote Brabantse steden en de provincie zijn samen in de race. Kandidaatstad Eindhoven voert de strijd met Leeuwarden, Maastricht, Utrecht en Den Haag. Brabant werkt met de grootste begroting. Met geld van de provincie, sponsors en andere subsidies komt die uit op 140 miljoen euro.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

r van den hoff / directeur
Weer geld over zeker? De impact van dit soort activiteiten wordt zwaar overschat...Laten die bestuurders maar eens het boekje "het Olympisch Speeltje"...
T. ten Klooster
Dat is natuurlijk helemaal belachelijk dat er 5 Nederlandse steden meedoen waarvan het er maar één kan worden. Als Eindhoven er al 140 miljoen in stopt en de anderen misschien per stuk 100 miljoen dan heb je al 540 miljoen aan belastinggeld weggegooid. Gewoon een stemming door een onafhankelijke jury laten doen en een stad aanwijzen. Kost hooguit een paar tienduizend euro's.
belasting betaler / afdelingshoofd
Van de ratten besnuffeld! Waar komt toch het dedain van de gewone burger voor politiek en bestuur vandaan? Tientallen miljoenen euro's (die door de burger mogen worden opgebracht) worden over de balk gegooid. Ik heb hier geen woorden voor .....
Advertentie