Advertentie
financiën / Nieuws

Boeren willen niet uitgekocht worden

Boeren die veel stikstof uitstoten dicht bij natuurgebieden zien er weinig in om hun bedrijf te verkopen aan de provincies.

21 februari 2022
Boeren protest
Shutterstock

In november 2020 zijn de provincies een door het Rijk gefinancierde opkoopregeling begonnen, die tot doel heeft de uitstoot van stikstof rond kwetsbare natuurgebieden terug te dringen, maar tot nu toe is er nog geen enkel boerenbedrijf aangekocht via deze regeling. Dit blijkt uit een conceptrapportage van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waarvan de conclusies zijn gedeeld met NRC.

EMMA zoekt ervaren adviseur met ruimtelijk profiel

EMMA
EMMA zoekt ervaren adviseur met ruimtelijk profiel

Operationeel projectbegeleider energietransitie

JS Consultancy
Operationeel projectbegeleider energietransitie

Tegenvallende deelname

Met zo’n zestig boeren zijn de provincies in gesprek over het opkopen van hun bedrijf. Hoe lang dit traject duurt en hoeveel bedrijven daadwerkelijk opgekocht zullen worden is niet bekend. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht heeft geen enkel agrarisch bedrijf zich ingeschreven voor de regeling, volgens de evaluatie. De tegenvallende deelname zet het terugdringen van de stikstofuitstoot in Nederland verder onder druk.

Te weinig

In mei 2019 oordeelde de Raad van State dat er jarenlang te weinig is gedaan om de stikstofneerslag terug te dringen. De natuur heeft hierdoor extra schade opgelopen en de biodiversiteit is verslechterd. Honderden bouwprojecten zijn na het vonnis van de Raad van State abrupt stilgelegd. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het lijkt er op dat het verstandiger is om aanpassingen te verrichten aan de locaties van de natuurgebieden en/of aanpassingen aan de natuurwetgeving aan realistischer doelen. Dit zo nodig via wijziging van (EU)wetgeving. In hoeverre zijn trouwens de jarenlange zeer hete zomers van de laatste jaren van invloed geweest op de natuurschade en het teruglopen van de biodiversiteit? Is daar al eens onderzoek naar gedaan?
Advertentie