Advertentie
financiën / Nieuws

ABP heeft merendeel ‘fossiele beleggingen’ verkocht

Er volgt daarna nog de afbouw van 5,6 miljard euro in zogeheten illiquide beleggingen, zoals bijvoorbeeld energiecentrales.

08 februari 2023
Shell
Shutterstock

Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft een groot deel van haar liquide beleggingen in de producenten van fossiele energie verkocht. Het gaat om een aandelenpakket van circa 9 miljard euro.

Recruiter Rijksoverheid - Amsterdam

JS Consultancy
Recruiter Rijksoverheid - Amsterdam

EMMA zoekt ervaren adviseur met ruimtelijk profiel

EMMA
EMMA zoekt ervaren adviseur met ruimtelijk profiel

Vertraging

ABP laat weten niet langer te beleggen in grote bedrijven als Shell, BP en Total Energies. De verkoop van beleggingen is dit kwartaal nog niet terug te zien in de laatste beleggingslijsten van het pensioenfonds, omdat die standaard met een kwartaal vertraging worden geplaatst.

Losmaken

Wat ABP over houdt zijn de aandelen in opkomende markten (circa 1 miljard euro). ‘Die verkopen we naar verwachting dit jaar, nadat ook deze aandelen zijn losgemaakt uit de beleggingspools’, aldus het ABP. Het pensioenfonds belegt via uitvoerder APG in pools met andere pensioenfondsen. Om de aandelen in fossiele producenten te kunnen verkopen, moeten die eerst worden losgemaakt uit deze beleggingspools. Dat geldt dus alleen nog voor de ABP-aandelen in fossiele producenten in opkomende economieën. Ook die aandelen bouwt het pensioenfonds af, ‘maar zolang we in de pools zitten, kan het nog voorkomen dat er aandelen worden aangekocht’, aldus het ABP. 

Afbouw

Daarna volgt nog de afbouw van de 5,6 miljard euro in zogenoemde illiquide beleggingen. Voorbeelden hiervan zijn energiecentrales’, aldus het ABP. Die beleggingen zijn niet snel te verkopen omdat het pensioenfonds aan contracten is gebonden. Die kunnen soms nog tot 10 jaar lopen. Voor de afbouw van die beleggingen is meer tijd nodig. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Onvoorstelbaar. Mogelijk wordt het ABP via politieke netwerken gebruikt om de energie transitie te betalen. Het is niet de eerste keer dat het ABP wordt gebruikt voor politieke doelstellingen. De energietransitie van veelvlieger en superconsument en aanhanger van marktdenken en consumentisme Rob Jetten is tot mislukken gedoemd en op D66 en groen links fantasie gebaseerd. Net zoals de massa immigratie. Ter compensatie vanaf heb ik zelf aandelen van diverse oliemaatschappijen moeten kopen. Hiermee kan ik hopelijk straks het missende deel van mijn pensioen goedmaken. Over vijf jaar ga ik met pensioen. Dan stop ik ook met het volschrijven van dit forum. Tegen domheid is niet op te boksen. We moeten eerst ten onder gaan, daarna komt er weer iets nieuws.
T. Simpelmans
De deelnemers wordt niets gevraagd.
Hielco Wiersma
Eens een ander geluid is dat het ABP zeker niet kan worden gefeliciteerd met dit en alle andere slechte beleggingsresultaten van min 17,6% (!!!!!) in het afgelopen jaar.
Alle beleggingsexperts adviseren juist om in Shell te beleggen maar het ABP kiest onder politieke druk (?) de verkeerde route. Je moet een bedrijf natuurlijk wel de kans geven om te vergroenen. Dat gaat namelijk niet van vandaag op morgen.
Shell behaalde weliswaar (eenmalig) een forse winst maar:
-50-60% van de inkomsten (b.t.w., aczijns, belasting) van olie, gas, waterstof en andere olieproducten gaan al naar de Overheid.
-in de genoemde bedragen zitten ook nog eens boekwinsten en valutavoordelen.
-omstreeks 2019/2020 leed Shell nog een verlies van ca. 20 miljard euro en werd het dividend gehalveerd. Daar hebben we nauwelijks iemand over gehoord en waren de Kamerleden met hun geselecteerde verontwaardiging muisstil.
Hopelijk ontstaan er nog eens mogelijkheden om zelf een pensioenfonds te kiezen.
Advertentie