Advertentie
financiën / Nieuws

Geen kunstmuseum M. in Almere

Kunstmuseum M. zou 'een nieuw icoon' voor Almere worden, maar het college haalt een streep door de plannen. Er is niet genoeg geld.

ANP
09 februari 2023
Kunstpaviljoen M. in Almere
Kunstpaviljoen M. in AlmereMaarten Feenstra

Almere haalt een streep door het plan om een kunstmuseum in de gemeente te bouwen. Er is niet genoeg geld, aldus het college van burgemeester en wethouders, dat erkent dat de plannen op dit moment 'te ambitieus' zijn. De bouw van kunstmuseum M. zou 63,5 miljoen euro gaan kosten. Dat bleek in december vorig jaar toen het college het businessplan voor het nieuwe museum na veel geharrewar in de gemeenteraad openbaar maakte.

Kritische raad

Kunstmuseum M. zou 'een nieuw icoon' voor Almere worden. M. zou 'een internationale horizon' hebben, passend bij een stad die groeit naar 350.000 inwoners. Uitgangspunt moest zijn 'het eigen(zinnige) profiel van Almere en Flevoland waarin pionieren, ruimtelijkheid, durf en talentontwikkeling centraal staan', schreef het college in een toekomstvisie voor Almere. Een deel van de gemeenteraad was al meteen kritisch, onder meer over het verwachte aantal bezoekers van meer dan 200.000 per jaar.

Structureel tekort

Volgens het college heeft Almere volgens de meest recente financiële cijfers te kampen met een oplopend structureel tekort. De economische omstandigheden en de inflatie hebben tot het inzicht geleid dat 'het momenteel niet opportuun is om activiteiten in gang te zetten die leiden tot de bouw van een nieuw kunstmuseum', aldus het college. Almere moet dit jaar ook nog tientallen miljoenen op tafel leggen om de tekorten van de Floriade af te dekken.

Kunstpaviljoen M.

Op de Floriade is een tijdelijk kunstpaviljoen M. gebouwd als opwarmertje voor het museum. Het college vindt dat het paviljoen het goed heeft gedaan en stelt voor om dat bouwwerk te behouden, zodat daar culturele activiteiten en tentoonstellingen kunnen plaatshebben. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel van het college.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie