Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten grijpen in bij afvalbedrijf Haaglanden

Het bedrijf gaf miljoenen euro’s uit zonder het bestuur – de gemeenten – te informeren.

26 april 2012

Afvalverwerkingsbedrijf Avalex, actief voor zes gemeenten in de regio Haaglanden, heeft zichzelf in financiële problemen gebracht. Het bedrijf gaf miljoenen euro’s uit zonder het bestuur – de gemeenten – te informeren. Tegen de directeur worden maatregelen overwogen.

1,4 miljoen verlies, na jarenlang winst

Avalex verzorgt de afvalinzameling en –verwerking voor Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar. Jarenlang maakte het bedrijf winst, zegt Raimond de Prez, voorzitter van het dagelijks Bestuur en wethouder in Delft. ‘Tot en met mei vorig jaar kregen we berichten dat ook 2010 met winst was afgesloten, maar bij de jaarrekening in juni bleek er een verlies van 1,4 miljoen euro.’ De hoogte van het verlies over 2011 is nog niet bekend.

Administratiesysteem van 3 miljoen

Na een niet-bevredigende analyse van Avalex zelf, lieten de gemeenten een extern onderzoek verrichten. Met zorgwekkende conclusies, zegt De Prez. Het bedrijf had een nieuw financieel administratiesysteem aangeschaft en daar geen negen ton, maar drie miljoen euro aan besteed. Het bestuur was van die hogere kosten niet op de hoogte gesteld.

Geen goed beeld van bedrijfsvoering

‘Het systeem, SAP, was bovendien niet goed geïmplementeerd, waardoor er geen goed beeld van de bedrijfsvoering bestaat. Dus als je hogere kosten maakt, zie je dat niet’, aldus De Prez. Daarnaast verrekende Avalex zich met het wagenpark. De vrachtwagens waren verkocht en via een leaseconstructie teruggehuurd. Maar de kosten daarvoor pakten hoger uit dan begroot.

Fouten van accountant

De gemeenten laten nog onderzoeken of de accountant van Avalex fouten heeft gemaakt, door de jaarrekening 2009 goed te keuren. De Prez: ‘Niets wees daarin op de budgetoverschrijdingen. Is de situatie daarna ineens omgeslagen, of heeft de accountant niet goed opgelet?’

Directeur zit thuis

Over de positie van de directeur wil De Prez nog niets zeggen, daarover wordt gesproken. Hij zit inmiddels ‘om persoonlijke redenen’ thuis. De medewerkers op de werkvloer hoeven niet te vrezen voor hun baan, volgens de bestuursvoorzitter. Het bedrijf moet financieel gezond worden gemaakt, maar er worden geen maatregelen genomen in de personele sfeer, verzekert hij.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Het is 1 grote doofpot, er is inmiddels 7 miljoen Euro verspild zonder mandaat...en om de crimineel grote nalatigheid van zowel directie, accountant en vooral ook het dagelijks bestuur onder voorzitter De Prez weg uit de publieke discussie te houden wordt een en ander professioneel 'geheim' verklaard en komen enkel integere klokkenluider raadsleden voor de rechter. Dit schandaal krijgt zeker nog een nare nasleep. ...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Kaatje
Halfslachtige privatisering? Semi overheid? Topje van de ijsberg?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
gerrie
Het is wat met die systemen allemaal.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie