Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten zagen explosie WOZ-kosten in 2023

De kostenstijging van 39 miljoen euro komt grotendeels door een stijging van de personeelskosten.

31 juli 2024
De afhandeling van WOZ-procedures kost veel ambtelijke inzet.

Het taxeren van woningen en bedrijfspanden kost gemeenten steeds meer geld. Per object waren ze vorig jaar 25 euro kwijt – 20 procent meer dan in 2022.

Programmamanager RES en Provinciale Energie Infrastructuur

JS Consultancy
Programmamanager RES en Provinciale Energie Infrastructuur

Projectleider Filomena

JS Consultancy
Projectleider Filomena

Proceskosten

Dat blijkt uit de WOZ-benchmark 2023 van de Waarderingskamer. De toename van de kosten heeft vooral te maken met een grote stijging van de uitbetaalde proceskostenvergoedingen.

Jaarlijks voert de Waarderingskamer een benchmarkonderzoek uit naar de landelijke kosten voor de WOZ-uitvoering. Voor deze benchmark zijn recente gegevens over 2023 opgevraagd bij gemeenten en uitvoeringsorganisaties. Dat jaar was bijzonder vanwege het grote aantal bezwaren. Dat legde een enorme druk op de WOZ-uitvoering.

Verdubbeling

De totale WOZ-kosten voor 2023 bedroegen 233 miljoen euro, hetgeen neerkomt op 25,00 per object. In 2022 bedroegen die kosten 194 miljoen euro – ruim 20 euro per object. De kostenstijging van 39 miljoen euro komt gedeeltelijk door een stijging van de personeelskosten. Daarnaast zijn de aan gemachtigden uitbetaalde proceskostenvergoedingen voor bezwaar en beroep, met 21 miljoen euro gestegen: een verdubbeling ten opzichte van 2022.

Inhuur externen

Een groot deel van de kosten heeft te maken met de bezwaar- en beroepsprocedures. De afhandeling daarvan vergt veel capaciteit. Uit de benchmark blijkt dat 38 procent van de kosten voor intern personeel verband houdt met de afhandeling van bezwaren en beroepen. Daarnaast werd ook in grotere mate ingehuurd personeel ingezet voor het afhandelen van bezwaren. Ongeveer 70 procent van de kosten voor externen was gerelateerd aan ondersteuning bij de afhandeling van bezwaren en beroepen. Het aantal bezwaren lag in 2023 landelijk gezien drie keer zo hoog als in 2022.

Materiële kosten

Daarnaast stegen ook de materiële kosten – de kosten die betrekking hebben op onder meer specifieke WOZ hard- en software, vergoeding kosten bezwaar & griffie- en proceskosten beroepsprocedures en kosten voor inkoop gegevens. In 2022 die kosten 41 miljoen euro. In 2023 kwamen de materiële kosten uit op 61 miljoen euro. Die stijging van bijna 19 miljoen komt bijna in zijn geheel door een stijging van de proceskostenvergoeding voor bezwaar en beroep.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Deze extra kosten hebben natuurlijk een duidelijke relatie met te hoge WOZ-waarderingen in veel Gemeenten.
Nico Bos
Natuurlijk :-) en dan ook nog gaan klagen als je wordt afgestraft.......
Nico Bos
Misschien een tip voor de gemeentes: bevries die WOZ taxatiewaarde voor een paar jaartjes zodat die uiteindelijk overeenkomt met de werkelijke verkoopwaarde, en je verdient dat geld direct terug. En als je als gemeente (art. 12) dan toch geld nodig hebt om door het ravijnjaar te komen, verhoog dan het promillage van het tarief waar geen beroep op mogelijk is. Voordeel: die hele WOZ parasietenwereld die hieraan dik geld verdient (incl. de ingehuurde taxateurbureautjes die maar wat met fictieve matrixen aanrommelen) stort dan per direct in.
Advertentie