Ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenuitvoerder APG willen meer in Nederland investeren, maar er zou geen helder plan zijn van de overheid. ‘Publiek-private samenwerkingen zijn wél nodig om als pensioenfonds meer in ons land te kunnen investeren.’
ABP zoekt meer investeringsmogelijkheden in Nederland
Ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenuitvoerder APG willen meer in Nederland investeren, maar er zou geen helder plan zijn van de…
4,5 miljard euro
‘Op dit moment zijn er te weinig mogelijkheden om als institutionele belegger in grote publieke werken te investeren’, schrijft het pensioenfonds. De investeringen zijn hard nodig om het herstel na de coronacrisis te versnellen. 1 procent extra investering van het ABP-vermogen zou 4,5 miljard euro betekenen.
Buitenland
Er zou geen goed plan zijn om publiek geld en private investeringen samen in te zetten. België doet dat volgens APG-voorzitter Van Olphen stukken beter, met een fonds dat gevuld werd met overheidsgeld, bancaire financiering en privaat geld. De Nederlandse pensioeneuro’s zitten vooral in buitenlandse projecten zoals ‘Trams en metrolijnen in Barcelona en Madrid, tolwegen in Italië en Frankrijk, de rondweg van Melbourne’, enzovoort.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Gewoon dreigen uit Nederland te vertrekken; moet je eens kijken wat je dan allemaal voor elkaar krijgt. Of het ABP in Heerlen, Londen, New Delhi of Singapore zit, zal mij een biet zijn, als ik mijn pensioen maar netjes betaald krijg en dat kan prima.
Het ABP kan investeren in woningen, woningen of woningen. Ombouwen van leegstaande kantoren in woningen.
Er is al 75 jaar een tekort aan woningen.
Gisteravond Radar gezien en ontluisterend toegekeken naar één van de topadviseurs (Elzinga) van de FNV. Die denkt zo ongeveer dat zij samen met de Overheid de pensioenpot van 1750 miljard euro eventueel mede kunnen gebruiken om de AOW van iedere Nederlander op te schroeven. Te gek voor woorden natuurlijk. Die pensioenpot is opgebracht door en is eigendom van de deelnemers (de pensioengerechtigden) in de verschillende pensioenfondsen. Het is niet één pensioenpot, maar net zoveel pensioenpotten als er pensioenfondsen bij elkaar zijn. Daar moet het FNV/de Overheid mooi vanaf blijven. Sommige instituten meten zich macht toe over zaken, waarover zij helemaal niet kunnen beschikken.
Investeren in Nederland is alleen goed voor pensioenfondsen als dit minimaal een mondiaal marktconform rendement oplevert.
MIV 2021 wordt 6% gekort na 10 jaar geen indexering.