Advertentie
financiën / Nieuws

ABP verkoopt Russische beleggingen

Het pensioenfonds is 'geschokt' en doet de beleggingen ter waarde van ongeveer 520 miljoen euro van de hand.

02 maart 2022
Oekraine
Shutterstock

Ambtenarenpensioenfonds ABP doet alle beleggingen in Russische bedrijven van de hand omdat het ‘geschokt' is 'door de Russische inval in Oekraïne en het geweld dat daarmee gepaard gaat’. Dat maakte het pensioenfonds vanavond bekend.

ABP had per 24 februari voor ongeveer 520 miljoen euro, 'minder dan 0,1 procent van het belegd vermogen', aan Russische beleggingen. ‘De afgelopen jaren heeft ABP de beleggingen in Rusland al in verschillende stappen flink afgebouwd’, laat het pensioenfonds weten. ABP geeft aan niet in Russische staatsobligaties te beleggen vanwege een bindend EU-wapenembargo.

‘En ABP heeft recenter ook al een deel van de beleggingen in Russische olie- en gasbedrijven verkocht’ in verband met ABP’s besluit uit oktober ‘om onze beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen te verkopen. Verder heeft ABP recent ook andere Russische beleggingen afgebouwd’.

Gevolgen

De verkoop kan enige tijd kosten vanwege de marktomstandigheden. ‘Gezien de onzekerheid op de financiële markten n.a.v de Russische inval volgt ABP nauwlettend de gevolgen hiervan op onze beleggingen. Daarnaast monitoren wij de gevolgen van het wereldwijde sanctiepakket dat Rusland over zich afgeroepen heeft op de voet.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Heeft het ABP ook alle beleggingen in Nederland al van de hand gedaan?

Of telt het niet dat onze regering ons al 2 jaar lang van onze burgerrechten berooft?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Biemie Janssen
@P. Smit: bevriend met Baudet? Misschien ook de holocaust er nog bij halen?
Rusland is een kleptocratie met een narcistische en angstige leider die al 2 jaar in zijn bunker verblijft uit angst voor corona. Poetin is alle connectie met de buitenwereld verloren en totaal vervreemd van zijn eigen bevolking. Want de gewone Rus heeft geen enkel belang bij deze oorlog tegen de mensen in Oekraïne en wil net als iedereen in vrede leven. Onruststokers zoals Poetin, Loekasjenko, Baudet en Wilders houden daar niet van, zij gedijen op onvrede en tegenstellingen, dat zijn niet mijn leiders gelukkig!!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie