Advertentie
financiën / Nieuws

ABP steekt half miljard in fonds duurzame leningen

Pensioenfonds ABP belegt 570 miljoen euro in het nieuwe ILX-fonds, een in Amsterdam gebaseerd fonds bestemd voor duurzame private leningen in opkomende landen. Het geld is bedoeld voor bedrijven en projecten die bijdragen aan bijvoorbeeld voedselzekerheid en schone energie.

19 januari 2022
Duurzaam groen geld
Shutterstock

Pensioenfonds ABP belegt 570 miljoen euro in het nieuwe ILX-fonds, een in Amsterdam gebaseerd fonds bestemd voor duurzame private leningen in opkomende landen. Het geld is bedoeld voor bedrijven en projecten die bijdragen aan bijvoorbeeld voedselzekerheid en schone energie.

Aantrekkelijk rendement

‘Het is voor pensioenfondsen zoals ABP niet eenvoudig om geschikte duurzame beleggingen in opkomende landen te vinden’, schrijft ABP. Terwijl de uitdagingen daar vaak het grootst zijn. Bovendien heeft het pensioenfonds de doelstelling om in 2025 minstens 20 procent van het vermogen te beleggen in duurzame bedrijven en projecten. ABP verwacht via het fonds bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen en een aantrekkelijk rendement te halen.

 

Duurzaamheidsdoelen

Het ILX-fonds selecteert en bundelt leningen die worden uitgegeven door onder meer de Wereldbank, de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en de Afrikaanse ontwikkelingsbank. ILX richt zich op vier van de door de Verenigde Naties opgestelde duurzaamheidsdoelen: voedselzekerheid, inclusieve financiering, toegang tot schone energie en duurzame productie en infrastructuur.

 

Inzicht en invloed

Het voordeel van beleggen via ILX is volgens ABP dat het pensioenfonds zich niet hoeft ‘te beperken tot leningen in één sector of regio’. Verdere voordelen zijn volgens het pensioenfonds dat er leningen van meerdere uitgevers kunnen worden geselecteerd, wat goed is voor de risicospreiding, en is er meer inzicht in en invloed op de beleggingen. Als voorbeelden leningen waarin belegd kan worden noemt ABP ‘duurzaam transport, zonneparken, verbeterde en duurzame landbouwmethoden en financiering van lokale bedrijven’.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Sinds de verkoop van de Shell aandelen door het ABP is de koers met 12% gestegen. Spijtig voor de abp deelnemers en blijkbaar heeft het vertrek van het ABP uit Shell een gunstig effect op de koers.
H. Wiersma / gepens.
Het ABP beleggingsbeleid moet snel onder de loep worden genomen. Wat is dit nu weer voor een grote risicovolle beleggingsactie? De pensioenpot van het ABP is zo vol dat men van gekkigheid niet meer weet waarin de overschotten moeten worden belegd. Na de belegging van E 100 miljoen in EU-obligaties zonder enig rendement en de mededeling van de versnelde verkoop van aandelen Shell voor 1 januari 2023 de volgende vreemde beslissing. De kerntaak van het ABP is zo winstgevend mogelijk beleggen. Wie is de malloot die dit soort beslissingen neemt en stopt dit slechte bestuur? DNB en AFM doe er wat aan!!!!!
H. Wiersma / gepens.
Wat is eigenlijk het trackrecord van de koersstijgingen en de dividenden van dit onbekende ILX-fonds?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De directie van het ABP speelt politieke correctheid van ons geld.
Floris
Ik begrijp die boomer mentaliteit niet van 'na mij de zondvloed', hebben jullie zelf dan geen kinderen? Zijn jullie dan zo egoïstisch dat jullie niet een klein beetje rendement willen opgeven om jullie kinderen en kleinkinderen een toekomst te bieden? En voor de mensen die gelijk gaan roepen dat de enige taak die het ABP heeft rendement is. Voor de het ABP is het net zo belangrijk dat toekomstige generaties kunnen blijven meebetalen, en met de inzet op duurzamere beleggingen proberen ze de toekomst van deze toekomstige meebetalers veilig te stellen. Maar goed dat zal jullie waarschijnlijk een worst wezen.
H. Wiersma / gepens.
Het verstrekken van leningen is een primaire kerntaak van banken en niet van pensioenfondsen (ook niet via ILX). Het gaat hier bovendien om meer dan normale risicovolle leningen. Wat is het trackrecord van ILX eigenlijk en wat zijn de jaarlijkse kosten?
Advertentie