Advertentie
financiën / Nieuws

Ondanks steun hebben dierentuinen het moeilijk

Dierentuinen hebben een ongekend zwaar jaar achter de rug. En al pompten sommige gemeenten en de rijksoverheid miljoenen in steunmaatregelen, de verliezen blijven groot. Bij diergaarde Blijdorp, dat al 10 miljoen euro leende van de gemeente, is zelfs een faillissement niet uitgesloten.

29 december 2020
shutterstock-1068378947.jpg

Dierentuinen hebben een ongekend zwaar jaar achter de rug. En al pompten sommige gemeenten en de rijksoverheid miljoenen in steunmaatregelen, de verliezen blijven groot. Bij diergaarde Blijdorp, dat al 10 miljoen euro leende van de gemeente, is zelfs een faillissement niet uitgesloten.

Uitkering

Dierentuinen moesten tijdelijk dicht gedurende de lockdown in het voorjaar, konden daarna beperkt open, en zijn sinds de zomer alweer gesloten. Dierentuinen als Burgers’ Zoo, Beekse Bergen en Ouwehands Dierenpark kregen een beperkte uitkering uit de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), maar draaien verder grotendeels zelf op voor de verliezen. Minister Schouten heeft inmiddels wel een nieuw steunpakket voor dierentuinen van in totaal 39 miljoen toegezegd. Veel parken hebben inmiddels banen moeten schrappen.

 

Gemeentesteun

Bij dierenparken als Emmen, Blijdorp en Artis tastte ook de gemeente zelf in de buidel. Emmen kreeg een uitstel op het terugbetalen van een eerdere lening en mag meer geld lenen van de gemeente. Artis kreeg 15 miljoen euro van Amsterdam voor het opknappen van het aquarium, en Blijdorp leende in september 10 miljoen van Rotterdam.

 

Knoppen

Maar door de gedwongen sluiting is het maar de vraag of en wanneer die geleende gelden terugkomen. Inmiddels realiseert Blijdorp-directeur Erik Zevenbergen zich dat de diergaarde het niet gaat redden met het eerder aangekondigde ontslag van 50 werknemers. Blijdorp overweegt een deel van de dieren af te stoten, zegt hij tegen RTV Rijnmond. ‘Als die lockdown langer duurt en we kunnen niet de besparingen realiseren die we voor ogen hebben, dan moet je aan andere knoppen kunnen draaien. En daar zit ook de collectie bij.’

 

Bedrijf

Aan het einde van het jaar maakt Zevenbergen de balans op: Blijdorp heeft 50% minder bezoekers ontvangen dan vorig jaar, en ruim 40% minder dan begroot. Dat leidt tot zo’n 13 miljoen omzetverlies. Volgens Zevenbergen ligt een faillissement niet voor de hand, maar is het ook niet ondenkbaar. ‘Dit is ook gewoon een bedrijf, en een bedrijf kan failliet.’

 

Schijtjaar

Ook in Artis worden zo’n veertig banen geschrapt. De dierentuin hoopt dat ook de bezoeker, nu de dieren niet bezocht kunnen worden, Artis blijft steunen. Met een speciale online campagne onder het mom: ‘2020 was een schijtjaar’ vraagt het dierenliefhebbers om een tikkie te sturen. De dieren moeten immers ook eten, en hun poep moet opgeruimd worden, is de gedachte..

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / sr. adviseur
M.i. een ondoordacht besluit. In de dierentuinen loop je als regel in de buitenlucht. Eventueel kun je de binnenverblijven wel afsluiten. Dierentuinen, waaronder Blijdorp, werkten als met vooraf reserveren en een tijdslot.Ik kan niet begrijpen waarom je niet in een dierentuin mag rondlopen en wel in natuurgebieden. Amsterdamse waterleidingduinen, de Hoge Veluwe en de Veluwe Zoom bijvoorbeeld zijn ook niet afgesloten. Waarom een dierentuin wel. Snel terugdraaien vind ik.
Advertentie