‘Al tien jaar geleden leefde bij ons de wens om patiënten via een website inzage te geven in hun dossier’, zegt manager ICT Gerrit Krediet. ‘Een dergelijk systeem was toen niet op de markt verkrijgbaar, dus besloten we om het zelf te ontwikkelen.’
Ziekenhuis ontwikkelt eigen webbased EPD
Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein ontwikkelde zelf een volledig webbased Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Het ziekenhuis is…
Koopje
Verpleging en doktoren kunnen sinds dit jaar alle informatie over een patiënt via een browser inzien en aanvullen. Het is de bedoeling dat vanaf volgend jaar ook de patiënten zelf hun dossier kunnen raadplegen. De ontwikkelingskosten bedroegen volgens Krediet nog geen 5 miljoen euro, ‘een koopje als je bedenkt dat een kant-en-klaar systeem op de markt zo’n 20 miljoen euro kost.’
Interesse
Andere ziekenhuizen hebben inmiddels bij Krediet hun interesse in het Nieuwegeinse EPD kenbaar gemaakt. ‘We staan er voor open om ons systeem aan anderen af te staan’, zegt hij. ‘Maar we zijn een ziekenhuis, geen softwareleverancier. Dus elk ziekenhuis zal het zelf naar de eigen wensen moeten aanpassen.’
Naast het St. Antonius Ziekenhuis zijn het Transactieplatform van Aplaza en het Port Community System van Portbase genomineerd. De winnaar van de ICT-Office Innovatie Award wordt 21 april bekendgemaakt.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Met alle respect voor wat er is gemaakt, maar waarom ontwikkelt een ziekenhuis zelf een EPD? ‘Maar we zijn een ziekenhuis, geen softwareleverancier.' wordt terecht opgemerkt. Energie en middelen zouden (net als in andere (semi-)overheidssectoren trouwens) veel efficienter en beter ingezet kunnen worden als er meer gestandaardiseerd en samengewerkt werd.
De interessante vraag is hier natuurlijk ook of de succesvolle Healthcare ondernemer Gerrit Krediet als mede-eigenaar van Uzorg zelf de kosten van deze ontwikkeling voor zijn rekening neemt of dat het Antonius hierin participeert?.
Het artikel vergeet te melden dat de reden voor de nominatie voor de innovatie award gebaseerd is op het feit dat het EPD ontwikkeld is met Open Source Software (OSS) componenten en gebruik maakt van Open Standaarden (OS). Hierdoor is het ziekenhuis leverancier en platform onafhankelijk. Samenwerking (communicatie) met andere zorgverleners en zorginstellingen is mi alleen mogelijk mbv OS.
@Jos van Kester, als betrokkene van het eerst uur kan ik zeggen dat iedere byte ontwikkeld is door medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis en dit niets met Uzorg heeft te maken.
Een koopje?
Voor enkel euro's per maand neem je een webservice met alle mogelijk opties inclusief hosting, security en privacy.
Weggegooid gemeenschapsgeld.