Overslaan en naar de inhoud gaan

Glasvezelaanleg veroorzaakt vaak leidingschade

Bij de aanleg van glasvezelkabels negeren kabeltrekkers vaak de informatie over bestaande leidingen. Duizenden graafschades zijn het gevolg.

Bij de aanleg van glasvezelkabels gaat veel mis, stelt het Agentschap Telecom. De kabeltrekkers beschadigen duizenden keren per jaar bestaande leidingen omdat ze de centraal beschikbare gegevens daarover onvoldoende gebruiken.

Breedband

Op steeds meer plaatsen in Nederland gaat glasvezelkabel de grond in om woonhuizen aan te sluiten op breedbandinternet. De bedrijven die de sleuven voor de kabels graven gaan daarbij volgens netbeheerders en gemeenten zo onzorgvuldig te werk dat het Agentschap Telecom (onderdeel van het ministerie van EZL&I) het tijd vond voor een onderzoek. Alleen al in Amsterdam ging het in 2010 1593 keer mis, blijkt uit de inventarisatie. Rotterdam en Hilversum volgden met 834 en 523 gevallen.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Klic

De onzorgvuldigheid bestaat vooral uit het negeren van informatie die er wel degelijk is, concludeert het agentschap. Via het door het Kadaster beheerde Klic (Kabels en Leidingen Informatie Centrum) zijn de precieze locaties van gas- en waterleidingen en andere kabels opvraagbaar. De kabeltrekkers melden zich wel (online) bij Klic, blijkt uit het onderzoek, maar het aldus verkregen kaartmateriaal wordt vervolgens niet goed of zelfs helemaal niet gebruikt. Ook wordt de tekening niet altijd goed begrepen door het aanwezige personeel.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Gedeeld belang

Het Agentschap denkt dat alle betrokken partijen zich meer moeten inspannen. De gemeente zou zich als verantwoordelijk coördinator meer kunen bemoeien met het tracé, de netbeheerder kan beter aangeven waar de risico’s op schade het grotost zijn en de ‘grondroerder’ (de aannemer die de kabels legt) moet vooral al zijn medewerkers bewuster maken van de kans op graafschade. Zogeheten raketboringen (ondergrondse boringen waar geen open sleuf kan worden gegraven) dienen in ieder geval zorgvuldiger te gebeuren.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in