Advertentie
digitaal / Nieuws

Regering wil permanente status voor IT-waakhond

Een wetsvoorstel van de regering geeft het Adviescollege ICT-toetsing een wettelijke basis. De Tweede Kamer behandelt de wet morgen.

16 mei 2023
Den-Haag-torentje.jpg

De regering heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee het Adviescollege ICT-toetsing een wettelijke en permanente basis krijgt. De Tweede Kamer behandelt de Wet Adviescollege ICT-toetsing morgen in een plenair debat.

Plaatsvervangend Griffier / Senior Raadsadviseur

Gemeente Emmen
Plaatsvervangend Griffier / Senior Raadsadviseur

Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Stroomopwaarts via Galan Groep
Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Permanente status en taakuitbreiding

Het Adviescollege ICT-Toetsing (AC-ICT) adviseert met een onafhankelijke en kritische blik momenteel over de risico’s en slaagkansen van ICT-projecten en informatiesystemen bij de overheid en staat op afstand van de ministeries. Met de Wet Adviescollege ICT-toetsing krijgt het Adviescollege een permanente status en krijgt het ook een taakuitbreiding. Het AC-ICT moet het lerend vermogen over ICT-projecten bij de overheid bevorderen.

AC-ICT bestaat sinds januari 2021, maar is tijdelijk ingesteld als opvolger van Bureau ICT-toetsing dat een ambtelijk bureau was met een onafhankelijke toezichtsraad. Met de wet krijgt AC-ICT een wettelijke basis en een permanente status. Er worden daarnaast ook regels afgesproken over de onafhankelijkheid van het college en de positionering in het huidige advies- en controlestelsel.

Ook algemene aanbevelingen 

De meeste van deze regels in het wetsvoorstel zijn al van kracht bij het tijdelijke Adviescollege ICT-Toetsing. Zo wordt er geadviseerd over risico’s en slagingskansen van ICT-projecten van ten minste € 5 miljoen. Zo zijn ministeries verplicht om een advies aan te vragen voor deze projecten. Met de nieuwe regels komt er een expliciete taak bij voor kennisoverdracht en kennisbevordering binnen het CIO-stelsel van de centrale overheid.

Het Adviescollege zal bijvoorbeeld ook algemene aanbevelingen geven die niet gaan over specifieke projecten, maar die zijn ontstaan door kennis en ervaring op te doen bij eerdere advisering.

Aansluiten op ontwikkelingen

'Met een aangekondigde taakuitbreiding van het onafhankelijke adviescollege, gericht op onderhoud en beheer en het bevorderen van het lerend vermogen, wordt de aansluiting op nieuwe digitale ontwikkelingen, nieuwe inzichten en daarmee gepaard gaande behoeftes aan ICT-expertise verder versterkt. Dit alles met als doel om de beheersbaarheid van ICT binnen de centrale overheid effectief te bevorderen,' zo schrijft staatssecretaris digitalisering Alexandra van Huffelen in de memorie van toelichting.

De Tweede Kamer behandelt de Wet Adviescollege ICT-toetsing donderdag.

Dit artikel verscheen eerder op AG Connect.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie