Overslaan en naar de inhoud gaan

Nóg een digitale buurtwacht die waakt over de wijk

Een nieuwe 'buurtwacht-app' voor smartphones moet Nederland veiliger maken. Volgens een woordvoerder is "dit de participatiesamenleving…

Een nieuwe 'buurtwacht-app' voor smartphones moet Nederland veiliger maken. Volgens een woordvoerder is "dit de participatiesamenleving waar premier Rutte het over had", maar deskundigen waarschuwen voor de risico's. 

Little Brother
"We kunnen het wel hebben over Big Brother, maar mensen krijgen nu ook te maken met Little Brother; de buurman", aldus mediasocioloog Jan van Dijk. Verdachte situaties doorgeven aan de buren, met een druk op de knop de politie bellen of zelfs de snelste route opvragen naar het ziekenhuis: het kan allemaal met de nieuwe digitale buurtwacht Civilant, waarin je na installatie je eigen buurt selecteert.

Buurt waarschuwen
"Bijvoorbeeld, een man komt aan de deur en zegt dat hij de meteropnemer is, maar dat blijkt niet te kloppen. Dan kan zo de buurt worden gewaarschuwd", schetst een woordvoerder van Civilant. Van Dijk is sceptisch over de nieuwe applicatie. De hoogleraar vreest dat de digitale buurtwacht een speelbal kan worden bij buurtruzies. Mensen die niet in de app zitten, kunnen volgens hem 'aan de schandpaal' worden genageld. "Bijna zoals in de middeleeuwen." Volgens de socioloog is er sprake van een negatieve trend. Hij waarschuwt dat mensen straks overal onder surveillance staan. "Dan hebben mensen geen privacy meer."

Hier wordt geapped
Ook de wet kan nog roet in het eten gooien. Hoogleraar Corien Prins (recht en informatisering) waarschuwt dat het duidelijk moet zijn voor mensen als hun gegevens worden verspreid. "Daarom hebben we overal bordjes hangen met 'hier is cameratoezicht'", schetst ze. "Je moet kenbaar maken dat je dit doet, bijvoorbeeld door een bordje 'hier wordt geapped'."

Automatisch verwijderd
Prins adviseert gebruikers van dergelijke apps terughoudend te zijn. "Zet iemand als buurtwacht op de hoek van de straat en op een gegeven moment is zijn hersenpan vol. Dan vergeet hij dingen. Gegevens blijven online staan, waardoor het corrigeren van fouten op internet vrijwel niet meer mogelijk is." Volgens de woordvoerder van Civilant is die kritiek onzin. "Na zeven dagen wordt informatie automatisch verwijderd, tenzij om verlenging wordt gevraagd", belooft hij. Het programma is volgens hem niet te vergelijken met andere social media. Zo kunnen onruststokers worden geweerd en valse beschuldigingen worden verwijderd, als er tenminste over wordt geklaagd.

Beveiligingsbedrijf
De gratis app is overigens ontwikkeld in opdracht van een beveiligingsbedrijf, Security Control. Het is onduidelijk of die een bepaald verdienmodel in gedachten heeft.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruud Mank

De deskundigen zijn zo negatief dat hun bijdrage bijna verdacht wordt............

Op 13 februari 2014, 10:32

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in