De VVD vindt dat gemeenten te veel rekenen voor de aanleg van supersnel internet. De partij wil dat minister Henk Kamp van Economische Zaken hierover gaat praten met lokale overheden.
'Gemeenten vragen veel te veel voor glasvezel'
Gemeenten vragen veel te veel geld voor aanleggen glasvezel. De VVD stelt vragen aan minister Henk Kamp.
Internetbelasting
De partij bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf dinsdag. Het liberale Kamerlid Bart de Liefde heeft samen met de sector als steekproef de leges voor glasvezel in circa 60 grote, middelgrote en kleine gemeenten bekeken. De tarieven zijn ,,waanzinnig'' omhoog gegaan, meent de VVD'er. Zo berekent Rotterdam volgens hem 5,40 euro per meter kabel die de grond ingaat. Glasvezel kan een grote stad dan miljoenen opleveren, zegt hij. ,,Het lijkt wel een lokale internetbelasting.''
Niet wenselijk
Volgens De Liefde staat het beleid haaks op een verordening van de EU over het verlagen van de kosten voor breedbandinternet. Verder vertragen gemeenten die veel vragen de komst van supersnel internet en dat is weer niet goed voor de Nederlandse concurrentiepositie, meent hij. De liberaal snapt wel dat gemeenten in deze krappe tijden op zoek zijn naar inkomsten, maar dit is in zijn oordeel niet de wenselijke manier.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Gut wat zielig zijn die kabelaars toch! Stoppen voor honderden miljoenen in andermans grond, zadelen gemeenten op met overal half afgewerkt stoep- en straatherstel en moeten daar ook nog voor betalen. Triest hoor.
Dat ze vervolgens jarenlang miljarden cashen is dan zeker niet relevant. Oh ik zie het al VVD.
Stellen de gemeenten zich eens zakelijk op, is het weer niet goed. Dit past toch geheel in het straatje van de VVD? Of mogen alleen particuliere bedrijven wat verdienen? Alles wat de gemeente verdient, betekent wel lagere lokale belasting of meer voorzieningen hoor.
Helemaal in het begin van de kabel(pipa is oud) hebben de kabelaars voor een habbekrats de kabel verkregen omdat de gemeenten zaten te slapen. De gemeenten wisten niet wat er met de kabel mogelijk was. Bovendien konden gemeenten niet goed onderhandelen. Als een ambtenaar met een kabelpipo om de tafel ging zitten en zij bestelden een broodje kaas was het al verdacht (omkoping). Daar hebben de kabelaars slim gebruik van gemaakt en nu gemeenten laat je niet opnieuw in de maling nemen.