Advertentie
digitaal / Nieuws

VNG verplicht gebruik standaarden

‘Invoering van deze standaard vraagt actie van de gemeentelijke ict-afdeling en de afdeling Inkoop.’

07 juni 2022
data
Shutterstock

Gemeenten zullen vanaf oktober enkele standaarden moeten toepassen die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verplicht, of uitleggen waarom dat niet gebeurt. De standaarden helpen bij het direct opvragen van basisgegevens bij de bron.

3 Teammanagers

JS Consultancy in opdracht van GGD IJsselland
3 Teammanagers

Verandermanager Concerncontrol Directie P&O

JS Consultancy
Verandermanager Concerncontrol Directie P&O

Gemeenten hebben basisgegevens nodig voor hun taken, maar de lokaal gekopieerde gegevens kunnen verouderd zijn. Zo kunnen fouten ontstaan in de dienstverlening en het aansluiten op de lokale kopieën van de basisregistratie is duur en ingewikkeld. ‘Ook kunnen organisaties niet snel inspelen op ontwikkelingen met nieuwe functionaliteit’, legt de VNG uit.

Bij de bron

Met de ontwikkelde API’s (Application Programming Interfaces, waardoor applicaties met elkaar kunnen communiceren) kunnen overheidsorganisaties basisgegevens direct bij de bron opvragen. De VNG verklaart vier specificaties voor deze API's tot standaard volgens het ‘pas-toe-of-leg-uit-principe’. Het gaat om specificaties voor de uitwisseling van gegevens met het Kadaster, de Waardering Onroerende Zaken (WOZ), de Basisregistratie Personen (BRP) en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

‘Invoering van deze standaard vraagt actie van de gemeentelijke ict-afdeling en de afdeling Inkoop’, schrijft de VNG. Men moet in gesprek gaan met softwareleveranciers over de implementatie en de specificaties zullen moeten worden meegenomen in nieuwe aanbestedingen. Het programma Haal Centraal, dat de API’s ontwikkelde, ondersteunt gemeenten hierbij op verschillende manieren.

Common Ground

Het opvragen van gegevens bij de bron en het vermijden van lokale kopieën past bij de filosofie van Common Ground. Applicaties en data worden steeds vaker van elkaar gescheiden en dat was ook een van de redenen dat het UWV-portaal voor gemeenten wordt uitgefaseerd, zoals vorige week bekend werd. Eerder die week werd tevens bekend dat de visie van Common Ground misschien wel breed wordt gedragen, maar dat er vragen zijn over de uitvoering, waardoor de verwachtingen over de resultaten uiteenlopen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
'De VNG verklaart vier specificaties voor deze API's tot standaard volgens het ‘pas-toe-of-leg-uit-principe’.

Dit is belachelijk. Codificaties, definities en begrippen dienen op het hoogst mogelijke abstractieniveau vastgelegd te worden. Alleen dat leidt tot duidelijkheid, eenduidigheid en uitvoerbaarheid. Ook hier is de, veronderstelde, abjecte, autonomie van gemeenten de duivel die niet van wijken weet.

Wat heeft het voor zin om met de voorstellen van Elzinga aan de slag te gaan terwijl de VNG de guts niet heeft normeringen te verplichten.
Het is van de zotte dat ambtenaren, al dan niet onder lokale bestuurlijke dwang, zich nog steeds onder normeringen uit kunnen draaien. Bedrijven die dat zouden willen worden acuut door het Nederlands Normalisatie Instituut teruggefloten. Dat is wettelijk geregeld.

Het pas toe of leg uit principe is uitsluitend toepasbaar bij het toepassen van morele codes. Zoiets als de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur of de morele codes voor goed ondernemingsbestuur.
Advertentie