De overheid moet meer gebruik gaan maken van ‘vrije’ software. Rijk en gemeenten worden daardoor minder afhankelijk van bepaalde leveranciers met een grote machtspositie. Dat beperkt de kosten. Bovendien biedt het kansen aan nieuwe innovatieve ondernemers.
Overheid moet toe naar 'vrije' software
De overheid moet meer gebruik gaan maken van ‘vrije’ software. Rijk en gemeenten worden daardoor minder afhankelijk van…
Dat staat in het Actieplan ,,Nederland Open in Verbinding’‘, waarmee het kabinet heeft ingestemd en dat maandag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.
In de Tweede Kamer maken vooral de linkse partijen zich zorgen over de machtspositie van grote bedrijven als Microsoft en het gebrek aan concurrentie. De kartelwaakhond NMa riep in haar jaarverslag softwarebedrijven op om tips en klachten te melden. Het kabinet zal nu aan de NMa vragen om onderzoek te doen naar de softwaremarkt. Daaruit kan blijken of er meer maatregelen moeten komen dan het kabinet nu aankondigt in het plan.
Het Centraal Planbureau wordt gevraagd om onderzoek te doen naar de mate waarin afnemers profiteren van de inzet van meer vrije software. ook dat kan leiden tot aanscherping van het beleid.
Diensten van de overheid gaan gebruik maken van zogeheten open standaarden en open source software. Ze mogen daarvan alleen afwijken als ze daarvoor goede redenen kunnen aanvoeren, schrijft PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk in het actieplan.
Open standaarden mogen door iedereen vrij gebruikt worden. Er wordt een begin gemaakt met een open standaard voor het uitwisselen van documenten, die in april volgend jaar bij de overheid gemeengoed moet zijn. Het gaat dan om de standaard ODF, naast bestaande standaarden als PDF en DOC. Nederland loopt daarmee in de pas met ,,voorlopers’‘ als Denemarken en België waar de overheid ODF al heeft ingevoerd.
Het gebruik van open standaarden moet ook leiden tot meer gebruik van open source software. Bij open source software hoeft niet betaald te worden voor licenties en is er vrije toegang tot de zogeheten broncode. Deze software is vrijelijk te bewerken. (ANP)