Een groot deel van de GOUD-aanbesteding is gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd, zoals de minister van Financiën eerder deze week tijdens een spoeddebat beloofde. De overige stukken krijgt de Kamer vertrouwelijk ter inzage. Volgende week wordt het spoeddebat vervolgd.
GOUD-aanbesteding is grotendeels openbaar
Een groot deel van de GOUD-aanbesteding is gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd, zoals de minister van Financiën eerder deze week…
Aanleiding voor het spoeddebat en het openbaar maken van de aanbesteding was berichtgeving op Webwereld vorige week. Webwereld had de vertrouwelijke aanbesteding in handen gekregen, die de codenaam GOUD draagt, Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme rijksDesktop. Volgens Webwereld leek de aanbesteding, voor drie- tot eenentwintigduizend nieuwe overheidsdesktops, richting Microsoft-producten geschreven.
Dat was opvallend, zeker zo kort nadat staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) zijn ambitieuze actieplan presenteerde voor open standaarden en open source software. Met het actieplan wil Heemskerk het gebruik van die standaarden en software bij de overheid stimuleren. De SP was ontstemd dat er met de GOUD-aanbesteding toch weer voor gesloten oplossingen gekozen leek te worden, en vroeg een spoeddebat aan, dat dinsdag plaatsvond.
Financiën maakte gisteren twee documenten alleen deels openbaar, en twee andere documenten verschenen helemaal niet op de site van het ministerie. De stukken zijn wel vertrouwelijk beschikbaar voor de Tweede Kamer. Ook krijgt de Kamer komende dinsdag een besloten technische briefing over de aanbesteding van minister Bos en staatssecretaris Heemskerk.
In een van de documenten op de site van het ministerie zijn de vragen en antwoorden verwijderd die betrekking hebben op de lopende contractafstemming. In een ander stuk zijn verwijzingen naar specifieke departementen weggehaald, omdat Bos en Heemskerk vinden dat “het belang van het openbaar maken daarvan naar onze mening niet opweegt tegen de economische en financiële belangen van de Staat.” Dat is ook de reden dat de Kamer een van de stukken alleen vertrouwelijk mag inzien. Een andere document komt alleen vertrouwelijk ter beschikking omdat anders de onderhandelingspositie van de overheid geschaad zou worden.
De GOUD-aanbesteding is een van de redenen dat de SP niet langer wil wachten met een parlementair onderzoek naar geldverspilling bij ICT-projecten van de overheid, zo schrijft Webwereld vandaag. SP-kamerlid Arda Gerkens gaf eerder al aan te denken aan een dergelijk parlementair onderzoek, en opende onlangs een meldpunt ICT waar mensen zulke projecten kunnen melden.
Er loopt al een onderzoek van de Algemene Rekenkamer, waarvan het eerste deel inmiddels gepubliceerd is. Het tweede deel van ‘Lessen uit ICT-projecten van de overheid’ wordt halverwege dit jaar verwacht. Vorige week verscheen een kritisch rapport van de Rekenkamer over het ICT-project van de Belastingdienst rond de huur- en zorgtoeslag.
Gezien de recente ontwikkelingen vindt Gerkens het nu al tijd voor een parlementair onderzoek, schrijft Webwereld. Het tweede deel van het Rekenkamer-onderzoek kan daar halverwege dit jaar in worden meegenomen.