Advertentie
digitaal / Nieuws

Algoritme plaatst statushouder

Welke statushouder gaat naar welke gemeente? Nu is het nog zo dat ambtenaren van het COA die beslissing ‘handmatig’ maken, maar vanaf volgend jaar moet hierbij een algoritme uitkomst bieden.

07 juni 2019
algoritme.JPG

Welke statushouder gaat naar welke gemeente? Nu is het nog zo dat ambtenaren van het COA die beslissing ‘handmatig’ maken, maar vanaf volgend jaar moet hierbij een algoritme uitkomst bieden. Resultaten uit de Verenigde Staten en Zwitserland zijn veelbelovend. Gemeenten zullen volgens COA-beleidsadviseur Sjef van Grinsven gaan merken dat de statushouders die zij krijgen toegewezen beter matchen met de lokale arbeidsmarkt en opleidingsmogelijkheden. 

Toen een soortgelijke werkwijze in de Verenigde Staten werd ingevoerd, ging het aantal inburgeraars dat een baan vond met 40 procent omhoog. In Zwitserland nam het aantal succesvolle inburgeraars zelfs toe met 75 procent. Van Grinsven benadrukt dat de uiteindelijke beslissing over de toekomstige woonplaats van een statushouder nog altijd door een ambtenaar zal worden gemaakt.

Hij legt uit dat het COA bij de toewijzing werkt met harde en zachte criteria. ‘Harde criteria zijn eerstegraadsfamilie die in Nederland woont, medische bijzonderheden, eventueel een lopend arbeidscontract, en inschrijving voor een studie. Onder zachte criteria verstaan we opleidingsachtergrond, werkervaring, netwerk en ambities. Op grond van die criteria krijgt een statushouder een regioadvies. De harde criteria zijn uiteindelijk doorslaggevend in doorplaatsing naar een gemeente.’

Gedetailleerde informatie over de algoritmes kan het COA nog niet geven. ‘Naast de harde en zachte criteria kun je denken aan leeftijd, geslacht, land van herkomst en CBS-gegevens over werk en opleidingen van statushouders die eerder aan een bepaalde gemeente zijn toegewezen’, aldus Van Grinsven. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Ander hard criteria is het beschikbaar krijgen van een woning
Peter / Projectmanager
"Algoritme plaatst statushouder" stellt de kop.Niet helemaal. Want art. 22 AVG verbiedt dat, alsook het klakkeloos accorderen door de ambtenaar.
Advertentie