Advertentie
digitaal / Nieuws

Raad van State: Whatsapp valt onder de Wob

Zakelijke berichten van bestuurders en ambtenaren die worden verstuurd via berichtendiensten als Whatsapp en SMS vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het maakt daarbij niet uit of dat op zakelijke of privételefoons gebeurt.

20 maart 2019

Zakelijke berichten van bestuurders en ambtenaren die worden verstuurd via berichtendiensten als Whatsapp en SMS vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het maakt daarbij niet uit of dat op zakelijke of privételefoons gebeurt.

Status

Dat concludeert de Raad van State vandaag in een uitspraak over een zaak die begon bij een Wob-verzoek van Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) aan het ministerie van VWS. Gevolg van de uitspraak is dat Whatsapp-berichten dezelfde status krijgen als e-mails en memo’s: ze vallen onder de definitie van document, en zijn daarom opvraagbaar door bijvoorbeeld journalisten.

Impact

Cornelis van der Sluis, de advocaat die BTN bijstaat in de zaak, is zich bewust van de impact van de uitspraak. ‘Ik snap best dat de gevolgen voor overheidsorganisaties heftig zijn: er komt een enorme berg documenten bij, aanvullende informatie die in het geval van een Wob-verzoek beoordeeld moet worden.’

Makkelijk

Volgens van der Sluis is het daarom vooral van belang dat overheidsorganisaties het gebruik berichtendiensten goed overdenken. ‘Bedenk je goed welk medium je waarvoor moet gebruiken. Bestuurders of ambtenaren hoeven echt niet angstig te worden om bepaalde diensten te gebruiken, maar het is nu wel erg makkelijk om even een Whatsappgroep aan te maken om wat dingetjes af te spreken. Organisaties, ambtenaren en bestuurders moeten zich nu wel afvragen: leent zo'n tool zich wel voor deze uitwisseling?’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Leon
Hebben overheden dit vanuit hun wettelijke archieftaak op orde? Zo niet dan is een adequate en efficiënte behandeling van Wob-verzoeken, zoals dat geldt voor alle documenten, een hopeloze aangelegenheid.
Goede zaak.
Burgers en ook journalisten, worden telkenmale op een zij spoor gezet bij WOB verzoeken, dit is een ernstige ondermijning van de democratie.Ambtenaren die een WOB op onheuse gronden weigeren moet je direct ontslaan, die zijn slechts tegen de burger, die alleen de waarheid wil.Dus niet klagen over gebrek aan respect bij de burgers dit veroorzaken jullie zelf. Op naar 2020!Gerben
"Berustend bij een bestuursorgaan" De vergelijking van de Afdeling dekt m.i. de lading niet. Een dossier mee voor thuiswerk in de koffer van de ambtenaar is wat anders dan een mobiel voor privé gebruik waar dan tot in detailniveau over beoordeeld moet worden wat wel of geen persoonlijke beleidsopvattingen zijn betreffende een bestuurlijke aangelegenheid. Ik voorzie nu zwart gelakte A4's, doorprocederende querulanten,veel frustratie en zelden toegevoegde waarde.
Bernard
Dit gaat wel erg ver. Dit noopt bestuursorganen om het gebruik van whatsapp aan banden te leggen. Misschien ook wel een verkapte zegen want de vraag is inderdaad terecht of whatsapp groepen zich lenen inhoudelijk overleg en afstemming.
Advertentie