De invoering van een Europese open datarichtlijn kan veel gevolgen hebben voor gemeenten, afhankelijk van hoe de wet geïnterpreteerd wordt. Bijvoorbeeld bij het maken van afspraken over data-eigendom of wanneer Europa vraagt om data die gemeenten nog niet beschikbaar hebben.
EU-richtlijn open data kan geld en tijd gaan kosten
De invoering van een Europese open datarichtlijn kan veel gevolgen hebben voor gemeenten, afhankelijk van hoe de wet geïnterpreteerd…
Waardevolle datasets
De oude Europese richtlijn kan de ontwikkelingen niet bijhouden, dus komt er een nieuwe die toeziet op een minimum aan harmonisatie. VNG Realisatie maakte een impactanalyse. Enkele belangrijke punten zijn het beschikbaar stellen van realtime data, het vaststellen van een gemeenschappelijke Europese lijst van waardevolle datasets en het bevorderen dat data beschikbaar komt van overheidsbedrijven met een publiek belang.
Data-eigendom
De verplichting om data beschikbaar te stellen kan veel impact hebben, bijvoorbeeld op de manier waarop dat gebeurt. Als er gebruik wordt gemaakt van sensoren, moeten er goede afspraken worden gemaakt met leveranciers over data-eigendom. ‘Anders kunnen gemeenten tegen problemen aanlopen op het moment dat zij de betreffende sensordata als open data beschikbaar willen stellen.’
Moeite
De impact van een lijst van waardevolle datasets is lastig in te schatten omdat nog niet bekend is om welke datasets het precies gaat. ‘Momenteel wordt in Brussel alleen gesproken over opname van datasets van landelijke partijen, niet gemeenten.’ Als gemeenten data moeten gaan aanleveren die ze al hebben, kost dat weinig moeite. Maar het kost des te meer moeite als zij data moeten aanleveren die zij nog niet hebben verzameld.
Kosten
‘De onderzoekers geven concluderend aan dat de impact bekeken kan worden vanuit de letter van de wet, waarbij de impact vrij beperkt is; en de geest van de wet, waarbij de impact aanzienlijk hoger is.’ De geest van de wet houdt in dat er wordt geïnvesteerd in kunde, kennis en mogelijkheden. Er zijn nog veel onzekere factoren, dus de exacte kosten zijn niet duidelijk, maar gemeenten die nog geen open (onderzoeks)data publiceren en dat wel gaan doen, zullen de extra kosten moeten maken voor een dataportaal of een website.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat hebben die Britten toch groot gelijk dat ze de EU vaarwel hebben gezegd.
@Luther: Tja en daardoor zitten ze in een nog grotere crisis nu dan de rest van Europa. Mooi hoe onze directeur van de Nederlandse Bank gisteren in op1 haarfijn heeft uitgelegd waarom wij als Nederland juist baat er bij hebben dat wij deel uitmaken van de EU. Hij deed dat in Jip-en-Janneke taal en daar was geen speld tussen te krijgen.
@ Rood hesje: Daar is niet alleen een speld maar zelf een hele boomstam tussen te krijgen. Noorwegen en Zwitserland doen het prima (geen Unie).
Van die fijne Euro van Knot hebben met name de rijken geprofiteerd. De lagere en middeninkomens zijn er de laatste 20 jaar niet of nauwelijks op vooruit gegaan en in sommige gevallen zelfs op achteruit gegaan. Met Denemarken en Zweden gaat het dan ook uitstekend (geen Euro).
@Luther: dat zijn appels en peren. De landen die jij noemt maken geen deel uit van de eurozone, behalve Denemarken. En die laatste heeft zijn munt gekoppeld aan de euro. Overigens over die Noorse munt: https://www.beurswijzer.com/artikel/10216163. Gaat dus echt niet zo jofel als dat je doet voorkomen Luther.
Tot slot: de heer Knot heeft ook iets gezegd over de scheefgroei. Dat ligt niet aan de euro, maar aan ons belastingsysteem waarbij arbeid meer wordt belast dan vermogen.
@ Rood Hesje: Inderdaad die landen maken geen deel uit van de Eurozone. Daarom hebben ze ondervinden ze ook veel minder nadeel dan wij. Dat is geen appels met peren, dat was nu juist het punt. Wat schattig naïef overigens om te denken dat belasting op vermogen die scheefgroei op zou lossen.
Zwaait schattig naar Luther en ziet hoe die in zijn deerniswekkende bubbel afd(w)aalt
Rood hesje is goed in Jij-bakken. Blijf lekker dromen jochie.