De provincie Noord-Brabant heeft van 2007 tot en met 2011 ruim 32 miljoen euro uitgegeven aan de inhuur van ICT-personeel. Terwijl het uitgangspunt van de provincie is om eigen mensen te gebruiken op belangrijke functies ging het vooral om projectleiders.
Inhuur extern ICT-personeel Brabant stijgt enorm
Terwijl het uitgangspunt van de provincie is om eigen mensen te gebruiken op belangrijke ICT-functies was 8 van de 9 projectleiders extern…
Rekenkamer
In de laatste twee jaar kwamen 8 van 9 projectleiders van buiten. De kosten van inhuur stegen van 2,7 miljoen euro in 2005 tot ruim 8 miljoen in 2009. In totaal werden vorig jaar nog ruim 30 arbeidsplaatsen ingevuld met ingehuurd personeel voor een bedrag van rond de 5 miljoen euro.
De Zuidelijke Rekenkamer schrijft dat in een kritisch rapport over het ICT-beleid van de provincie dat vrijdag is gepubliceerd.
Weerbarstig
Ambtenaren uitten aan de onderzoekers hun zorgen over de ICT-kennis die de provincie minimaal in huis moet hebben. De Zuidelijke Rekenkamer adviseert de provincie om de afhankelijkheid op belangrijke posities zo ver mogelijk te beperken. Gedeputeerde Staten onderschrijven vrijdag de conclusies over de inhuur van expertise maar zeggen dat de praktijk nogal eens weerbarstiger is dan de leer. De provincie inventariseert nu samen met de Technische Universiteit Eindhoven op welke functies eigen deskundigheid nodig is.
Niet daadkrachtig
De algemene conclusie van de Zuidelijke Rekenkamer is dat het ICT-beleid van Brabant de afgelopen jaren niet daadkrachtig was. Het ontbrak aan regie en doorzettingskracht. ' Van een weloverwogen beeld waar de provincie met ICT naartoe wil is tot op heden geen sprake.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inhuur van personeel is vaak een crime: in 2008 grapte toenmalig minister Guusje ter Horst “weet u het verschil tussen een consultant en een trolleybus?”. Het antwoord dat zij gaf werd met gemengde gevoelens ontvangen: “een trolleybus stopt als hij de draad kwijt is”. In datzelfde jaar concludeerde NRC Handelsblad dat de kosten van inhuur bij de overheid verdubbelde. Dit was mede aanleiding voor ons artikel ‘de kloof: welke kennis heeft een opdrachtgever nodig”.
In dat artikel wordt gesteld dat het voor een opdrachtgever belangrijk is de juiste kennis op het juiste moment te mobiliseren. Maar vooral ook weer op tijd afscheid van nemen. Het voeren van een juiste regie is onderdeel van het opdrachtgeverschap en kan veel geld besparen. Belangrijk daarbij is dat in verschillende stadia van een investeringstraject verschillende type projectleiders nodig zijn. Een projectleider die het volledig traject aankan is een uitzondering. Maar ook niet wenselijk als je gebruik wilt maken van het systeem van Checks & Balances. Blijkbaar is de provincie Brabant zich hier onvoldoende van bewust. Zie ook: http://publicaties.eestum.eu/Publicaties/overzic …