Advertentie
digitaal / Nieuws

'Prijsverhogingen Vicrea 40 tot 1150 procent'

De prijsverhogingen van Vicrea bij gemeenten bedragen 40 tot 1150 procent. Dat blijkt uit een steekproef onder 21 gemeenten van de 195 gemeenten die werken met software van Vicrea. Minister Plasterk geeft de informatie in antwoord op Kamervragen van de PvdA.

28 oktober 2016

De prijsverhogingen van Vicrea bij gemeenten bedragen 40 tot 1150 procent. Dat blijkt uit een steekproef onder 21 gemeenten van de 195 gemeenten die werken met software van Vicrea. Minister Plasterk geeft de informatie in antwoord op Kamervragen van de PvdA.

‘Kwaliteitsverbetering het doel’

Volgens Vicrea heeft de verhoging van de tarieven te maken met investeringen die nodig zijn om het bedrijf verder te professionaliseren met als doel ‘een betere aansluiting op de gevraagde kwaliteit van diensten, processen en producten door haar klanten’, en daarnaast ‘proactief inspelen op trends die voor opdrachtgevers van groot belang worden voor het succesvol invullen van ambities binnen de digitale agenda 2020’. De PvdA wilde naar aanleiding van een artikel in Computable over de tariefstijgingen weten of deze kosten wel doorberekend kunnen worden aan afnemers en of ze niet tot het ondernemersrisico horen.
 

‘Zaak tussen leverancier en afnemer’
Plasterk stelt in zijn antwoord dat het een zaak van leverancier en afnemer is om te bepalen of er sprake is van een ondernemersrisico of dat de kosten moeten worden doorbelast. Hij legt daarbij uit dat Vicrea verplicht is om overeengekomen open standaarden voor gemeentelijke software toe te passen, en dat KING en VNG de voortgang van de adoptie daarvan monitoren. Zij spreken voor het compliancy-rapport leveranciers aan en hebben een uitvraag gedaan naar gemeenten, om te

onderzoeken of er behoefte bestaat om het voortouw te nemen voor een gezamenlijke actie. Vicrea geeft aan fors te investeren om haar producten aan te laten sluiten bij alle relevante open- en overheidstandaarden, voor nu en in de toekomst. 'Hierbij staat een goede interoperabiliteit van de producten binnen het applicatielandschap van haar klanten voorop’, aldus een woordvoerder van het bedrijf.
 

Overstappen moeilijker dan het lijkt
Plasterk zegt daarnaast dat hij net als de PvdA vindt dat het voor gemeenten mogelijk moet zijn om gemakkelijk naar een andere leverancier over te stappen als deze dezelfde diensten aanbiedt. Ook is hij het met de PvdA eens dat het gebruik van open standaarden ertoe kan bijdragen dat gemeenten flexibeler zijn in overstappen. 'De voorwaarde is wel dat de geleverde softwareproducten voldoen aan de afgesproken standaarden. Daarnaast klinkt overstappen eenvoudiger dan het is. Het is meer dan alleen het aanschaffen van nieuwe software: het is ook het aanpassen van processen en systemen en het opleiden van mensen. Dat kost tijd.'
 

Overleg met gemeenten 

Vicrea meldde aan Computable eerder dat er inmiddels contact is opgenomen met gemeente Houten. Het bedrijf wil graag in overleg treden met de klanten om de nieuwe strategie nader toe te lichten. De gemeente Houten heeft ervoor gekozen hiervan vooralsnog geen gebruik van te maken.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A3iaan / luis in de pels
De zoveelste megablunder op bestuurlijk gebied.

Als zoiets in het bedrijfsleven gebeurt worden de verantwoordelijke personen zonder pardon op straat gezet!!

Een prijsstijging van 1150%........

"Vuilnisman, kunnen deze zakken ook nog mee bij het grof vuil?"

Paul / projectleider
goh it bedrijven en een lockin systeem. je verwacht het niet...
Henk Donkers / medewerker
Beste Ardiaan,Je geeft niet aan wie je nu precies de megablunder verwijt. Volgens mij gaat het in dit geval op bestuurlijk gebied nu juist wel goed.

En blunders gebeuren natuurlijk ook in het bedrijfsleven. Het komt veel vaker voor dan we weten. Alleen schrijven bedrijven dit niet in hun jaarverslag. Ze lopen er liever niet mee te koop. De overheid is veel transparanter en daar is het gelijk onderwerp van openbaar debat. Lijkt mij een goede zaak. Het geld is immers van ons allemaal.

En in het bedrijfsleven worden mensen na een blunder vaak niet op straat gezet maar vertrekken ze met een gouden handdruk.

Van mij mag je stoppen in je zelfbenoemde functie van "Luis in de pels".

Jan Vlug
Gemeenten (en de overheid in het algemeen) moeten zich onafhankelijk maken van specifieke leveranciers. Dit kan alleen door gebruik te make van software die vrijheid aan de gebruiker garandeert: vrije opensourcesoftware. Vrije opensourcesoftware is minstens even belangrijk als open standaarden omdat de gebruiker deze software mag gebruiken voor elk doel dat hij wil, de software mag bestuderen, de software mag veranderen en de gebruiker mag de software met eventuele verbeteringen verder distribueren. Recentelijk publiceerde ik een lijst van leveranciers die vrije opensourcesoftware leveren aan gemeenten: http://janvlug.org/blog/?p=39
Advertentie