Advertentie
digitaal / Nieuws

Politie mag kentekens vier weken opslaan

Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt een wetsvoorstel te gaan steunen die het de politie mogelijk maakt kentekengegevens vier weken lang op te slaan.

03 april 2014

De kans is groot dat vanaf begin 2015 van iedereen die met zijn auto langs een politiecamera rijdt, de kentekengegevens worden opgeslagen en 4 weken lang bewaard. De politie mag in deze periode de gegevens inzien en gebruiken als dat nodig is voor een opsporingsonderzoek naar een misdrijf.

Wetsvoorstel
Een meerderheid van de Tweede Kamer leek zich donderdag te scharen achter een wetsvoorstel hierover van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). In ieder geval VVD, PVV, CDA, SGP en het lid Bontes zijn voorstander. Ook de PvdA en de ChristenUnie zijn niet tegen de wet, maar zij wachten nadere antwoorden van de minister af. De steun van D66 is nog niet zeker en de SP is ronduit tegen.

Databank
De honderden camera’s langs de wegen maken nu al automatisch opnamen van kentekenplaten van auto’s, onder meer voor verkeersovertredingen. Ook kan de politie hiermee voertuigen die ze zoekt of waarvan de eigenaar openstaande boetes heeft, meteen aanhouden. Nieuw is dat alle kentekengegevens voortaan dagelijks worden opgeslagen in een databank.

Privacy
Privacy First is tegen het wetsvoorstel en zal de Staat dagvaarden als de Tweede en Eerste Kamer het aannemen. Volgens de belangenorganisatie schendt de wet het recht op privacy en is die daarom in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Zwaar middel
De Kamer noemt het ook een zwaar middel, maar is toch overtuigd van het nut. Opstelten vindt zijn voorstel niet strijdig met het mensenrechtenverdrag, want de politie mag niet lukraak in de gegevens rondneuzen. Ze mag alleen gericht zoeken naar een kenteken van een verdachte en alleen bij relatief zware misdaden.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alfred Blokhuizen
Zo doen we dat dus als justitie.



Eerst hangen we de camera's op als proef. Dan overtreden ze de wettelijke regels ermee en dan passen we de regels aan. Zo raken we stap voor stap onze bewegingsvrijheid kwijt. Iedereen is voortaan verdacht.



Het wachten op de eerste mensen waarvan hun leven wordt verwoest door foute in het systeem. Een heel kleine fout kan heel grote gevolgen hebben.



Ook na deze stap zal men weer een nieuwe stap zetten om de ongecontroleerde bewegingsvrijheid nog verder af te pakken.



En nee, het argument "wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen" gaat nooit op. Ik ben een eerzame burger die niet alles wil delen met de hele samenleving. Het gaat niemand wat aan wat ik doe, zolang het niet strafbaar is.



Het is afwachten dat ook nee zeggen tegen controle strafbaar wordt gesteld. Dat was bijna gebeurd bij de invoering van de "slimme" elektriciteitsmeter.
Morpheus
De burger is als een kikker in het pannetje met water.

En justitie stookt het vuurtje onder het pannetje steeds verder op.

Incrementele afbraak van privacy en invoering van een politiestaat. StaSi v2.0... De burger merkt er weinig van, tot het te laat is...
Advertentie