Advertentie
digitaal / Nieuws

Persoonsgegevens geen eigendom van burger

Staatssecretaris Van Huffelen ziet wel wat in de mogelijkheid voor burgers om collectief in actie te komen tegen privacyschendingen.

12 mei 2022
persoonsgegevens
Shutterstock

Persoonsgegevens van een burger of consument zijn niet als eigendom te beschouwen. Om de privacy van burgers te versterken, heeft staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering, D66) een panel van deskundigen gevraagd na te denken over mogelijkheden hiertoe. Het eigendomsrecht biedt dus geen uitkomst.

De deskundigen geven richtingen aan voor mogelijke verbetering die aansluiten bij bestaande initiatieven. ‘Zo wordt momenteel ingezet op het beter zichtbaar maken voor burgers van het hergebruik van hun persoonsgegevens voor overheidstaken’, schrijft Van Huffelen. ‘Ook denk ik bijvoorbeeld aan de wettelijke verankering van het digitaal delen van persoonsgegevens uit overheidsregistraties door en onder regie van de burger.’

Collectieve acties

Een nieuwe suggestie is burgers meer mogelijkheden om collectief in actie te komen tegen AVG-overtredingen. Eerder onderzoek ernaar laat volgens Van Huffelen zien dat juist in Nederland ‘voldoende juridische mogelijkheden zijn om collectieve acties te voeren ook bij onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens’.

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum doet onderzoek naar een ‘processenfonds’ om collectieve acties te vergemakkelijken. ‘Recent zijn ook meerdere grote collectieve acties van vermeende AVG-schendingen in Nederland gestart’, schrijft de staatssecretaris.

 

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PJ Westerhof
Het is een anomalie dat de burger geen eigenaar is van diens eigen persoonsgegevens. Maar dat overheden en bedrijven deze persoonsgegevens wel mogen verzamelen, opslaan en te gelde mogen maken.
En dat, indien deze persoonsgegevens op straat komen te liggen omdat de betreffende overheden en bedrijven nalatig zijn in de beveiliging van die persoonsgegevens, de burger geen recht heeft op schadevergoeding.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie