Overheden maken vrijwel geen budget vrij voor duurzame ICT-diensten en producten. Voor de meeste gemeenten is groene ICT geen issue. Gemeenten zouden zich met groene ICT wel kunnen onderscheiden. Dat blijkt uit een onderzoek van accountant en advieskantoor Ernst & Young.
Overheid negeert groene ICT
Overheden maken vrijwel geen budget vrij voor duurzame ICT-diensten en -producten.
Dick de Waard, partner bij Ernst & Young en gespecialiseerd in duurzaam ondernemen, heeft forse kritiek op de kloof tussen woorden en daden van overheden rond duurzaamheid en ICT. “Opvallend is dat met name binnen de overheid er veel onbekendheid is met dit fenomeen [duurzaamheid bij ICT], terwijl diezelfde overheid besloten heeft om 100 procent duurzaam te gaan inkopen. De voorbeeldfunctie van de overheid komt op dit gebied bepaald niet uit de verf.”
Aan de ene kant wordt er volgens een grote meerderheid (96 procent) van de betrokkenen bij de overheid geen budget vrijgemaakt om de ICT ‘groener’ te maken – meer dan in welke sector dan ook – aan de andere kant zien zij juist wel een sneeuwbaleffect als de ICT groener zou worden. Door groenere ICT zouden ook andere sectoren groener worden, denkt 92 procent van de betrokkenen bij de overheid.
Ook is opmerkelijk dat van alle sectoren juist de overheid en de non-profitsector het meest de mogelijkheid zien om zich te onderscheiden door groene ICT. Vierentachtig procent van overheid/non-profit ziet die mogelijkheid, terwijl dat bij de handel maar net de helft is. Diezelfde 84 procent van de professionals bij overheid/non-profit meent dat investeringen in groene ICT zich ‘dubbel en dwars’ terugbetalen.
De resultaten van de enquête van Ernst & Young geven aan dat bij de overheden in de praktijk duurzaamheid rond ICT veel minder een rol speelt dan uit de ‘ambities’ van het Rijk blijkt. De Rijksoverheid heeft als ambitie om in 2010 bij 100 procent van haar inkopen duurzaamheid mee te nemen; voor provincies en waterschappen is dit 50 procent. De gemeenten streven naar 75 procent in 2010 en 100 procent in 2015.
Of de overheden hun ambitie waar gaan maken is onzeker. Medio 2009 is er geen overzicht over hoe ver de overheden zijn om hun ambitie te bereiken. “De normen voor duurzame inkoop van ICT zijn pas net vastgesteld. Voor het eerst komt een inventarisatie van de resultaten in de praktijk in 2010”, zegt SenterNoverm, de uivoeringsorganisatie rond milieuinnovatie van Economische Zaken.
Ook het ministerie van VROM vindt het nog te vroeg voor een eerste inventarisatie. Voorlichter Paula de Jonge: “De duurzame inkoop moet nog een beetje op gang komen, het is nog te vroeg om nu al resultaten te willen zien.” Zij merkt op dat het ook nog wel een paar jaar zal duren, voordat die beoogde 100 procent duurzame inkoop bereikt wordt, ook bij het Rijk. “Er zijn ook lopende aanbestedingen zonder die duurzame component. Die lopen gewoon door, ook na 2010.” Ook merkt De Jonge op dat er ‘geen sanctie’ is op nakoming van de ‘ambities’. Dus of de verschillende overheden zich eraan houden is de vraag. (Binnenlands Bestuur)