Zelf verantwoordelijk
Dat staat in een wetsvoorstel dat Ter Horst maandag voor advies heeft toegestuurd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de koepelorganisatie van provincies, het IPO. Het voorstel komt voort uit het uitgangspunt van dit kabinet dat gemeenten en provincies meer vertrouwen verdienen. Ter Horst gaat er vanuit dat lagere overheden zelf hun verantwoordelijkheid nemen.
Vernietigen
Gebeurt dat niet, dan kunnen besluiten van provincies en gemeenten straks worden vernietigd. Daarnaast kan een provincie straks in plaats van een gemeente een beslissing nemen. Op die manier kan worden ingegrepen bij een lagere overheid die haar taak verwaarloost.
Toezichtregels op gemeenten en provincies geschrapt
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) snoeit in het toezicht op provincies en gemeenten. De bewindsvrouw schrapt tientallen…
Vernietigen
Gebeurt dat niet, dan kunnen besluiten van provincies en gemeenten straks worden vernietigd. Daarnaast kan een provincie straks in plaats van een gemeente een beslissing nemen. Op die manier kan worden ingegrepen bij een lagere overheid die haar taak verwaarloost.
Gebeurt dat niet, dan kunnen besluiten van provincies en gemeenten straks worden vernietigd. Daarnaast kan een provincie straks in plaats van een gemeente een beslissing nemen. Op die manier kan worden ingegrepen bij een lagere overheid die haar taak verwaarloost.
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit zal dan juist het probleem worden als lagere overheid haar taak verwaarloost, dat er helemaal niet meer in wordt gegrepen.
Het is nu al op tal van vlakken en zeker ook in het bodem- en milieuwerkveld merkbaar dat gemeenten het in het gemeentefonds ontvangen milieugeld steeds minder aan milieu besteden. Het afschaffen van de specifieke uitkeringen zou ik willen vergelijken met het halveren van de belastingtarieven. Lijkt leuk, maar heeft dramatische gevolgen. "Eigen verantwoordelijkheid" kan dan zoiets worden als "doe gerust waar je (geen) zin in hebt".
Graag een definitie van "je taak verwaarlozen"
Is dat de ter beoordeling van de CDA coalitie in de provincie over een linkse gemeente?
Of het accepteren door een gemeente van het rijkswanbestuur mbt tot luchtkwalitiet.
Er sterven jaatrlijks 18000 Nederlanders door de luchtvervuiling, van vooral verkeer.
Het rijk heeft het NSL bedacht om de lucht rekenkundig schoon genoeg te verklaren.
Maar ondertussen sterven de mensen in de gemeente even hard door.
Of de gemeeentelijke ambities om in 2020, 30 of 50 duurzaam te zijn?
2020 is een goede doelstelling
2050 is geen beleid, geen bijdrage aan het rijskbeleid.
Zelfs geweldige gemeentes die in 2020 duurzaam willen zijn, zoals Apeldoorn, hebben nu geen plan om echt 100% duurzaam te worden. Is dat verwaarlozen?
Helemaal eens met de vorige schrijvers.
Waar het rijk taken afschuift naar lagere overheden of steeds verder versoepelt, zoals is gebeurd in de bouwregelgeving of bij het afschaffen van de Hinderwet, gaat het mis. Erop vertrouwen dat lagere overheden of burgers zelf hun verantwoordelijkheid nemen is kennelijk - en helaas - whishful thinking.
Er wordt dan alleen maar geconstateerd dat ergens GEEN VERGUNNING meer voor nodig is, men 'vergeet' dat van tevoren wel overleg met de buren moet plaatsvinden, en men zet - hups - een lelijke uitbouw achter het huis die het licht van de buren wegneemt.
Zou het hier anders gaan?
Goed zo, mevrouw Ter Horst!
Wilt u in een moeite door Amsterdam en Rotterdam opdragen het toezicht op de deelgemeenten op dezelfde leest te schoeien en bij (gemeente)wet hen hun eigen begroting en rekening te laten vaststellen (en er de verantwoordelijkheid voor te laten nemen)
Jammer dat de Minister niet aangeeft waarop ze haar optimisme baseert. Alom wordt geklaagd over het gemeentelijk bouw beleid, ten koste van het groen. Het aanspreken van de gemeente heeeft dan geen enkel effect.
Een tegenovergestelde beslissing: Toezicht versterken, ware beter geweest.
Te oordelen aan de bij dit bericht staande artikelen moet dit wel een doorslaand succes worden...
De uitverkoop van Nederland lijkt maar door te gaan. Veel regelgeving is te complex voor gemeentelijk niveau. Dat blijkt keer op keer, voor vergunningen en voor handhaving ervan. Rechtsgelijkheid staat onder druk. Goed dat bijv. verkeershandhaving nog steeds op rijksniveau ligt. Houden zo.
Het probleem is eerder dat alles maar normaal wordt gevonden. Dat vergissingen eerder aan de orde van de dag zijn. En dat de burger in de mallemolen zit van de ambtenaar, die alles maar mag rechtzetten ambtshalve, maar een burger mag dat niet. Dat is het probleem!
Het middele van spontane vernietiging bestaat nu al. Niets nieuws onder de zon? Of heeft de nieuwsbrenger niet gekeken wat er nieuw is?
Ik snap het: minder toezicht, meer direct ingrijpen. Ik vertaal dat vioor het gemak maar naar: meer verantwoordelijkheid, minder zeggenschap.
Minister dan hebben de lagere overheden hun rechten helemaal in eigenhand die tevens aansprakelijk zijn ??
'Gooiberg' begraaft strijdbijl
18 augustus 2009 BUSSUM - Er is een eind gekomen aan de achttien jaar durende strijd tussen de gemeente Bussum en vijf bewoners van de Gooiberg. Met hen is een schikking getroffen van ongeveer een half miljoen euro.
Deze week hebben de vijf bewoners hun handtekening geplaatst onder het schikkingsvoorstel. De bewoners (oorspronkelijk achttien) namen het de gemeente Bussum kwalijk dat zij verzuimd had te melden dat het terrein waarop hun woningen waren gebouwd vroeger een vuilnisbelt was geweest. Vorig jaar stelde de rechter vijf van hen - zij die besloten door te procederen - in het gelijk. De gemeente heeft besloten te stoppen met het verweer. De provincie doet nu onderzoek naar de grond. Tot nog toe werd de vervuiling 'niet spoedeisend' genoemd.