Advertentie
digitaal / Nieuws

Nieuw platform burgerparticipatie Groningse gemeenten

Groningse gemeenten gaan vanaf september gezamenlijk gebruikmaken van een open source participatieplatform. De gemeente Groningen gebruikt 'Virtueel Groningen' reeds en het moet helpen bij het verbeteren van online dienstverlening en burgerparticipatie.

25 augustus 2020
Open-source-shutterstock-238107649.jpg

Groningse gemeenten gaan vanaf september gezamenlijk gebruikmaken van een open source participatieplatform. De gemeente Groningen gebruikt de tool reeds en het moet helpen bij het verbeteren van online dienstverlening en burgerparticipatie.

Ontwikkeld in Madrid

Er is gekozen voor open source, waarbij iedereen toegang heeft tot de broncode en waarbij gemeenten zelf aanpassingen in het programma kunnen aanbrengen. Deze strategie zou gemeenten minder afhankelijk kunnen maken van marktpartijen. De tool is ontwikkeld in Madrid en de gemeente Groningen gebruikt deze reeds binnen Virtueel Groningen. Bij deelname leggen gemeenten 5.000 euro in en het aantal inwoners bepaalt hoeveel ze bijdragen aan de servicekosten.

 

Niet dezelfde fouten maken

Door corona is de vraag naar digitale inspraak en participatie toegenomen. Wij willen anderen graag helpen om hun online participatie zo goed mogelijk te organiseren’, vertelt projectleider Martijn Radstake van de gemeente Groningen op de overheidswebsite Lokale Democratie. ‘Het platform is wereldwijd getest en er is bewezen dat het werkt. Wij hebben voorop gelopen en zorgen ervoor dat anderen onze fouten niet hoeven te maken.’

 

Zelf verantwoordelijk

Het platform zou de gemeente kunnen helpen inwoners te ondersteunen die een idee hebben. Radstake verwijst hierbij naar de komst van de Omgevingswet, ‘waar ontwikkelaars en initiatiefnemers zelf verantwoordelijk zijn voor de organisatie van het participatieproces’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

zOETzUURTJE
...een linkje naar 'de toel' is misschien wel handig ;-)
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie