Advertentie
digitaal / Nieuws

Mogelijke fraude bij aanbesteding ICT Defensie

Er wordt onderzoek gedaan naar mogelijke fraude bij de aanbesteding van ICT-projecten bij Defensie. Er zijn daar grote problemen door verouderde systemen.

01 november 2014

Bij het ministerie van Defensie vindt onderzoek plaats naar mogelijke fraude of malversaties rond het aanbesteden van ICT-projecten of inhuur van derden. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Analyse
Zij had eerder een commissie gevraagd meldingen hierover uit de organisatie te verzamelen en te analyseren. ,,Uit deze analyse komt naar voren dat nader onderzoek gewenst is'', aldus de minister. Koos van der Steenhoven van ABD Topconsult gaat het vervolgonderzoek leiden. Het ministerie wil verder niets kwijt over het onderzoek.

 
Aangifte 

Eerder deze week kwam ook naar buiten dat de Rijksrecherche bezig is met een oriënterend onderzoek naar mogelijke overtredingen van de aanbestedingsregels bij het ministerie van Defensie. Aanleiding is een aangifte door het ministerie. Het tv-programma Zembla meldde onlangs dat het ICT-bedrijf Ordina mogelijk heeft gefraudeerd bij het binnenhalen van opdrachten bij de overheid.
 
Grote problemen 

In mei maakte Hennis bekend dat er grote problemen bij de ICT van Defensie zijn. Zo is computerapparatuur flink verouderd waardoor netwerken kunnen uitvallen. Ook waren de verhoudingen binnen de ICT-top van het ministerie verstoord. Vier topambtenaren hebben het veld moeten ruimen. Voor oplossingen op de korte termijn heeft Hennis onlangs 16,7 miljoen uitgetrokken. Voor de hele nieuwe ICT-infrastructuur is volgend jaar 40 miljoen euro gereserveerd.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Defensie interesseert me (goddank) geen mallemoer, anders zou ik me ernstig zorgen maken..
henk bongers / burger
DING DONG!!!!

Het zoveelkste bewijs van onvermogen van onze regering op gebied van ICT.



Ofwel Hennis-Plasschaert je hebt je de ambtenaren ministerie niet in de hand

Conclusie: Ongeschikt!!! Stap op!!!
Tim / Mens
Fraude met externe inhuur is kinderlijk eenvoudig. Je moet binnen de organisatie wel invloed hebben, d.w.z beslissingbevoegheid en budget voor externe inhuur. Je zorgt dan dat een bevriende relatie de externe mensen levert tegen een te hoge prijs en daarna krijg je een deel van het totale uitgekeerde tarief van deze bevriende relatie in cash uitbetaald. Geen haan die daar naar kraait. Binnen overheid (gemeentelijk, landelijk etc) wordt dit trucje eigenlijk als "normaal" beschouwt. Een schande!
Advertentie