Overslaan en naar de inhoud gaan

'Decentralisaties vergen nu gezamenlijke aanpak ICT'

De decentralisaties in het sociale domein hebben een dringende ICT-component, concluderen KING en VNG uit hun Verkenning…

De decentralisaties in het sociale domein hebben een dringende ICT-component, concluderen KING en VNG uit hun Verkenning Informatievoorziening Sociaal Domein (VISD). Een nieuw groot systeem is niet aan de orde, maar gemeenten en Rijk moeten wel nú standaarden afspreken.


Integrale informatie
KING heeft sinds begin dit jaar samen met VNG, ministeries en een vijftigtal gemeenten geïnventariseerd hoe een gezamenlijke aanpak van de informatievoorziening in het sociale domein er door de decentralisaties uit zou komen te zien. Van gemeenten wordt op het gebied van de drie decentralisaties een integrale aanpak verwacht, onder het motto '1 gezin, 1 plan, 1 regisseur'. Ze moeten daarom verbanden kunnen leggen tussen de Wmo/Awbz, jeugdzorg en werk en inkomen. Gemeenten en hun ketenpartners moeten dus één integrale informatievoorziening neerzetten dat de samenwerking faciliteert.

Houtje-touwtje
En dat lukt niet met de huidige aanpak, stelt KING-directeur Tof Thissen. "We kunnen niet meer doorgaan zoals nu: per deelterrein en met allerlei losse zorgaanbieders houtje-touwtje convenanten afspreken om informatieuitwisseling te regelen. Dan is er geen totaaloverzicht." Standaardisatie op het gebied van gegevensuitwisseling is dus een must. Thissen benadrukt ook de noodzaak van een 'vindplaatsonafhankelijke aanpak'. "De burger komt ook met hulpvragen aan allerlei verschillende poorten, niet alleen die van de gemeente maar ook bijvoorbeeld bij huisarts, basisschool, werkplein, noem maar op. Dat moet je faciliteren."

Enorm appél
Bovenal wil Thissen een 'enorm appél' doen op bestuurders. "Het gaat hier niet alleen om de wát-vraag, over hoe je de inhoudelijke kant van de decentralisaties organiseert. Het gaat ook over hoe je de bedrijfsvoering en informatievoorziening daaromheen regelt. Vergeet als bestuurder nu niet dat dit ook een kwestie van bedrijfsvoering en informatisering is die je niet op 408 plaatsen moet gaan zitten uitwerken." Zonder slimme gezamenlijke inzet van ICT om kosten te besparen wordt het volgens hem erg lastig om de beperking van het totaal aan financiële middelen (van 16 naar 10 miljard begin 2015) aan te kunnen.

Voorstel in de maak
De verkenning (met tientallen aanbevelingen) en een bijbehorend concept-Programma van Eisen (hoe moet het eruit zien) moeten de komende maande leiden tot een concreet voorstel waar zowel bestuurders als ambtenaren mee uit de voeten moeten kunnen. Eind november wordt het voorstel voorgelegd aan de Bijzondere Algemene Ledenvergadering van de VNG.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maarten Wetterauw

Oppassen niet weer een zwaar duur traject in te gaan, waar de nadruk weer 'administratief' is. Ieder kan nu al aan de slag met www.1gezin1plan.nl (ook als het niet om gezinnen gaat :-) ) Kijk maar eens op de site

Op 31 juli 2013, 22:36
Ferko Ory

Buurtzorg Nederland heeft één ICT voor ruim 6.000 medewerkers met 35 ondersteunend personeel en zonder managers. Alle administratie en gegevens verwerking kunnen via Buurtzorg web en dat kost de professionals nauwelijks tijd. Laat ICT dienend maken aan het primaire proces en de professionals en het niet sturend worden. En vooral minder bureaucratisch met minder controle. Schoonheid ligt vaak in eenvoud.

Op 1 augustus 2013, 12:47
Rene

Ferko, je hebt gelijk maar dan zou KING niet meer nodig zijn en dat is natuurlijk niet de bedoeling van Thissen.

Op 2 augustus 2013, 21:40
André Plat

hoe boeiend zou het zijn om de functionaliteiten van de gemeentelijke applicaties en bestaande applicaties zoals buurtweb en 1 gezin1 plan.nl te combineren. Nu vraag ik mij af wie de KING documenten leest die hier worden aangeboden en of die aansluiting er ook in wordt herkend? Extra cloudtoepassingen zonder integratie is toch niet meer van de 'jaren-10', roept bij mij ook al lijkt het in de cloud te staan nog fase Nolan 1 op ook al lijkt integratie fase 5 hierbij aan de orde.

Op 5 augustus 2013, 15:05
André Plat

hmmm., zowel buurtzorg als 1gezin1plan worden niet genoemd in de verkenning, lijkt mij bij een bureau-onderzoek toch wel een belangrijke optie om een plek te geven. Snap dan ook wel dat king verkenning dan ook niet worden gelezen door betrokken participanten van deze oplossingen. En zo mis je 'aansluiting' op elkaar.

Op 5 augustus 2013, 15:12
Cor Lubach

M.i. is er wel degelijk een integrale aanpak rond de ICT mogelijk. Procef en Move4Mobile hebben t.b.v. de decentralisaties een systeem ontwikkeld waarbij de gemeente als ketenregisseur kan aangeven wie verantwoordelijk is voor welke vorm van zorg en de zorgaanbieder verantwoordelijk is voor de inrichting van de uitvoerende functies zoals KING die benoemt. Deze uit te voeren functies sluiten allemaal op elkaar aan zodat er geen discrepanties ontstaan in de zorgplannen t.b.v. de burger/gezin. In het dagblad Tubantia is een artikel geplaatst m.b.t. jeugdzorg. Een dergelijke aanpak zoals daar beschreven kan ook gelden voor de decentralisaties.
Zie http://www.procef.nl/bestanden/Artikel_GWF_in_Da …

Op 5 augustus 2013, 17:00

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in