Overslaan en naar de inhoud gaan

Onbekende Russische groep hackte politie in september

Een tot dusver onbekende Russische cybergroep met de naam Laundry Bear zit achter de grote hackaanval op de politie van september.

Teddybeer in een sopje
− Shutterstock

Een tot dusver onbekende Russische cybergroep met de naam Laundry Bear zit achter de grote hackaanval op de politie van vorig jaar september toen tienduizenden contactgegevens van politiemensen werden gestolen. Dat blijkt uit onderzoek van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD.

De groep heeft meer Nederlandse organisaties digitaal aangevallen. ‘Ze hebben specifiek interesse in krijgsmachten, overheden, defensie(toe)leveranciers, sociaal-maatschappelijke organisaties en IT- en digitale dienstverleners’, aldus de diensten. Volgens directeur Peter Reesink van de MIVD zocht de groep ook naar informatie over militaire leveringen aan Oekraïne.

Technische informatie

Of bij deze andere aanvallen ook gegevens zijn gestolen, is niet vast te stellen. Om bedrijven en organisaties te helpen, hebben de inlichtingendiensten technische informatie gepubliceerd waaruit publieke en private instellingen kunnen opmaken of ze zijn gehackt en welke maatregelen ze moeten nemen.

Spionagedoeleinden

Laundry Bear ‘voert sinds ten minste 2024 cyberaanvallen uit tegen westerse overheden, bedrijven en andere organisaties’, schrijven minister Judith Uitermark (AIVD) en Ruben Brekelmans (MIVD) aan de Tweede Kamer. De groep doet dit ‘zeer waarschijnlijk voor spionagedoeleinden’.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Betere bescherming

De aanvallen van de Russische groep zijn volgens de diensten ‘lastig’ te onderkennen. ‘We kiezen er bewust voor om hun werkwijze bloot te leggen’, zegt directeur-generaal Erik Akerboom van de AIVD. ‘Hiermee wordt de slagingskans van Laundry Bear ingeperkt en kunnen digitale netwerken beter worden beschermd.’

Digitaal weerbaarder

De Nederlandse Politiebond (NPB) roept de minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Defensie op om samen met een plan te komen om organisaties als de politie, maar ook defensie en ziekenhuizen, digitaal weerbaarder te maken. NPB-voorzitter Nine Kooiman doet deze oproep nadat bekend was geworden dat een onbekende Russische cybergroep achter de hack op de politie zat in september.

Bij de hack zijn de zakelijke contactgegevens van politiemedewerkers buitgemaakt. ‘Je moet met elkaar weerbaar zijn voor digitale aanvallen van dit soort actoren’, aldus Kooiman. ‘Dat betekent dat je als overheid moet investeren om de politie digitaal weerbaar te maken. ‘ Ze roept de beide ministers op om zo snel mogelijk samen om tafel te gaan. ‘Dit is een werkelijkheid waar we ons als overheid tegen moeten bewapenen.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in