De overheid zou soms wat minder angstig mogen acteren, vindt René Coppens van IBM. Nederland scoorde afgelopen week goed in het E-readiness onderzoek, maar er zijn nog wat verbeterpunten. “De overheid laat zich nog wel eens hinderen door het glazen huis waar ze in zit.”
Nederlands ICT-beleid krijgt dikke negen
De overheid zou soms wat minder angstig mogen acteren, vindt René Coppens van IBM. Nederland scoorde afgelopen week goed in het…
Nederland staat zevende op de wereldwijde ranglijst van internationale concurrentieposities op ICT-gebied, aldus het deze week gepubliceerde E-readiness onderzoek. Voor overheidsbeleid en visie behaalt Nederland als rapportcijfer zelfs een 9.35. Dat rapportcijfer gaat niet over de praktijk, zegt René Coppens, directeur publieke sector van IBM Nederland. Samen met de Economist Intelligence Unit is IBM verantwoordelijk voor het jaarlijkse E-readiness onderzoek.
“Het gaat om de visie en het beleid voor de lange termijn. Het huidige overheidsbeleid op het gebied van ICT werpt zijn vruchten af. Er liggen veel belangrijke notities, zoals het rapport Wallage/Postma, en de brief van staatssecretaris Heemskerk over Open Standaarden. Er zijn veel programma’s binnen ICTU geland, en ook de notitie Nota Vernieuwing Rijksdienst is essentieel.”
Er is weinig aandacht voor wat er goed gaat, vindt Coppens, de Nederlandse overheid komt op het gebied van ICT vooral in het nieuws als er dingen mis gaan. Denk aan de recente commotie rond de ICT-problemen bij de Belastingdienst, het Rekenkamer-rapport over grote ICT-projecten bij de overheid en het gedoe rond de GOUD-aanbesteding. “Er wordt erg gefocust op wat er niet goed gaat, daar ligt te veel de nadruk op. Maar er gaan ook heel veel dingen wel goed. Het bruist van de activiteit op ICT-gebied, zowel in de regio als binnen de Rijksoverheid.”
De visie en het beleid zijn zo’n hoog rapportcijfer waard, aldus Coppens, al moeten die nog wel worden omgezet naar de praktijk. “De brief van Heemskerk over Open Standaarden laat bijvoorbeeld beleid en visie zien, dat moet nu geïmplementeerd worden. Het is nu een kwestie van ‘doorpakken‘. De geest is uit de fles, maar er is een versnelling nodig. De overheid zou nog meer naar ‘best practices‘ kunnen kijken, zowel in eigen land als in het buitenland. Daarnaast zou de overheid soms iets minder angstig mogen acteren. Ze laat zich nog wel eens hinderen door het glazen huis waar ze in zit. Alle fouten dreigen door de publieke opinie te worden afgestraft.”
Om volgend jaar hoger te scoren in de ranking, ziet Coppens nog wel wat verbeterpunten. De ranking beslaat zes aandachtsgebieden, zoals connectiviteit, economisch klimaat en het eerdergenoemde gebied van overheidsbeleid en visie. Het feitelijke ICT-gebruik in Nederland kan worden versterkt, vindt Coppens, zowel door consumenten als bedrijven. “Factoren als e-vaardigheden en vertrouwen in veilig internet-gebruik zijn daarbij aandachtspunten. De overheid zelf kan de dienstverlening verbeteren door meer e-government in te zetten.” Ook het stimuleren van ondernemerschap in Nederland kan “vergeleken met andere koplopers verbeterd worden.” (MH)