Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Noodkreet’: Parlement.com verstrekt geen data meer

Met de verkiezingen in aantocht krijgt de site veel informatieverzoeken, maar die worden wegens financiële problemen niet meer gehonoreerd.

22 augustus 2023
verkiezingsbord-binnenhof-2.jpg

Het Parlementair Documentatie Centrum (PDC), dat de databases van Parlement.com beheert, verstrekt geen data meer. De dienstverlening is, zo laat de redactie van Parlement.com na een verzoek van Binnenlands Bestuur weten, wegens een gebrek aan middelen noodgedwongen opgeschort. Dat betekent dat journalisten, wetenschappers en andere belangstellenden in de aanloop naar de verkiezingen in november geen toegang hebben tot de uitgebreide politieke database van het PDC.

Belangrijke bron

De bijbehorende website Parlement.com is een belangrijke bron voor wie vragen heeft over het reilen en zeilen van de Nederlandse politiek. Alleen al in de afgelopen week verwezen twitteraars elkaar zo’n tachtig keer naar de website. Van de salariskorting van Thierry Baudet tot de laatste baron in de Tweede Kamer en van de waarheid over wachtgeld tot de vraag of er deze keer écht zo veel meer Kamerleden vertrekken dan normaal, het is allemaal te vinden op de site. Maar niet lang meer, zo lijkt het. Een paar maanden geleden gaf Parlement.com al aan dat het niet meer lukt om zelf de financiering rond te krijgen.

Volgens projectmanager Edgar Hoedemaker is hulp van de overheid nodig. Eerdere pogingen om via universiteiten of commerciële partijen aan geld te komen, mislukten. De Europese tak van Parlement.com, Europa-nu.nl, is al sinds juli uit de lucht. Een brief van politieke prominenten als Herman Tjeenk Willink, Johan Remkes, Gerdi Verbeet en Job Cohen aan minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken, die een eerdere subsidieaanvraag afwees, haalde niets uit.

Geen alternatieven

De lijst met gebruikers van de database achter Parlement.com is lang. Onder meer de Universiteit Leiden, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht, de University of Oxford, de Staatscommissie Parlementair Stelsel, NRC, Trouw en RTL Nieuws deden recent een beroep op het PDC. Alternatieven zijn er niet of nauwelijks. Het PDC verzamelt als enige zo veel data over de handel en wandel van Kamerleden, ministers en staatssecretarissen. Of en waar de gegevens beschikbaar blijven als het documentatiecentrum verdwijnt, is onbekend.

Teamleider DIV

JS Consultancy
Teamleider DIV

Interim Manager

JS Consultancy
Interim Manager

‘Wij willen laten zien: besef dat dit de situatie zal worden als wij niet kunnen doorgaan’

Bert van den Braak, redacteur Parlement.com en bijzonder hoogleraar Universiteit Maastricht

Die onmisbaarheid is volgens Bert van den Braak, redacteur bij Parlement.com en bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel aan de Universiteit Maastricht, een belangrijke reden voor de stop op het delen van data. In de aanloop naar de verkiezingen heeft Parlement.com al veel informatieverzoeken van journalisten moeten weigeren. Van den Braak: Wij willen laten zien: besef dat dit de situatie zal worden als wij niet kunnen doorgaan. Als wij de gegevens nu wel beschikbaar stellen, denken mensen ze hebben het altijd gered, het komt wel weer goed”.

Van der Braak noemt de actie ‘een noodkreet’. Hij verwacht begin september meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van Parlement.com, dat op dit moment in gesprek is met Binnenlandse Zaken over een subsidieaanvraag van zes ton. Volgens Van der Braak is er weliswaar ‘goede wil’, maar ‘het gaat er uiteindelijk om dat er bedragen beschikbaar moeten komen’. En daarover is ‘nog geen echte duidelijkheid’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie