Advertentie
digitaal / Nieuws

Waterschappen kiezen na IT-fiasco zelf belastingsysteem

Na de teloorgang van het project Tax-i voor een gezamenlijk belastingsysteem kiezen de waterschappen nu steeds meer zelf voor oplossingen.

04 januari 2012

Na de teloorgang van het project Tax-i voor een gezamenlijk belastingsysteem kiezen de waterschappen nu steeds meer zelf voor oplossingen, al of niet gezamenlijk. Ze wachten de afronding van de gesprekken tussen Waterschapshuis en Logica niet af.

Miljoenen

In november werd duidelijk dat de gezamenlijke aanbesteding van een systeem voor het innen van de waterschapsbelasting (voor alle 26 waterschappen) tot een fiasco is verworden. Leverancier Logica blijkt met haar systeem Tax-i niet aan de verwachtingen van de waterschappen (verenigd in het Waterschapshuis) te kunnen voldoen. In vijf jaar tijd is 11 miljoen euro uitgegeven, een bedrag dat zich na de juridische afronding nog eens ruim zou kunnen verdubbelen.

Centric
De waterschappen, al of niet in samenwerkingsverbanden, kiezen intussen eieren voor hun geld en besteden hun belastingsystemen zelf aan. Deze week meldt de Regionale Belasting Groep, die de waterschapsbelasting int voor de hoogheemraadschappen Delfland (HHD) en Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), in zee te gaan met Centric, die het pakket Key2 Geïntegreerd Heffen levert. Eerder koos belastingkantoor Lococensus-Tricijn (acht waterschappen) al voor Centric, die nu de belastingheffing van 22 van de 26 waterschappen met software zegt te faciliteren. Waternet, dat int voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, gunde de opdracht aan GouwIT.

Afronding
Ondertussen is het Waterschapshuis nog steeds in overleg met leverancier Logica over een nette manier om uit elkaar te gaan. Beide partijen zijn nog in overleg over de 'afronding', stelt een woordvoerder. "Dat het hele project de prullebak ingaat is vooralsnog voorbarig." En het noemen van schadebedragen is volgens hem ook nog helemaal niet aan de orde. Hij zegt te verwachten dat de beoogde afronding wel binnen enkele weken is geregeld.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Derk Kremer / Specialist in Goed Opdrachtgeverschap
Met de snelheid waarmee de afzonderlijke waterschappen voor een eigen oplossing kiezen, blijkt wel dat zowel het bestuur als het management van de afzonderlijke waterschappen zelf niet op één lijn zaten: misschien nog wel wat betreft de doelstelling van een moderne, samenwerkende overheid, maar zeker niet wat betreft de invulling daarvan met een gezamenlijk TAX-i project. Hiervan zijn zowel de directie van het waterschapshuis als Logica de dupe geworden. Dit was niet nodig geweest: zie http://www.eestum.eu/artikel/artikel_waterschapp …
Sander Heutink
Bij de aanbesteding van TAX-i besloot Centric niet mee te doen. Centric vond HWH geen juiste opdrachtgever. Centric had echter wel een heffing- en inningssyteem geleverd aan bestaande regionale belastingkantoren van waterschappen opgezet op basis van een gemeenschappelijke regeling. Getuigt de beslissing van strategisch inzicht of hulp van hogere machten?
Advertentie