Advertentie
digitaal / Nieuws

Persoonsgegevens GBA moeten nog beter

De gegevens in de GBA kloppen niet altijd. Het project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens van BZK en NVVB moet daar verbetering in brengen.

29 oktober 2012

De gegevens over burgers in de GBA kloppen meestal wel, maar niet altijd. Het project Naar Betrouwbare Persoonsgegevens van BZK en NVVB moet daar verbetering in brengen.

Burgerzaken
Het project is vooral opgezet omdat uit een tweetal onderzoeken van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) bleek dat er bij de afdeling Burgerzaken binnen gemeenten dingen beter kunnen op het gebied van ID-management en persoonsinformatievoorziening. Zo gaat er wel eens wat mis bij de beoordeling van brondocumenten, op basis waarvan gegevens worden vastgelegd.

Eisen aan kwaliteit
Voorzitter Cees Meesters van de NVVB zegt vanuit de politiek ook behoorlijk veel aandacht te zien voor de kwaliteit van de GBA. "Men wil dat ten minste 99 procent van de persoons- en met name de adresgegevens correct zijn." De laatste steekproeven komen volgens hem op een percentage van rond de 97 procent.

Terugmelden is belangrijk
Meesters wil voorop stellen dat 100 procent correcte gegevens nooit haalbaar zal zijn. "Maar wat wel gedaan kan worden is het wat meer structureren van het terugmeldingsmechanisme." Die terugmelding betreft het melden van geconstateerde fouten of onduidelijkheden aan de bronhouders van de GBA-gegevens - de gemeenten. "Met het terugmelden loopt het nog niet zo'n vaart." Digimelding, het IT-ondersteunde hulpmiddel dat daarvoor in ontwikkeling is, zou verbetering kunnen brengen. "Maar ook bewustzijnsverbeteringen bij gemeentelijke ambtenaren kunnen helpen. En ik denk ook dat er wat moet gebeuren aan de bekendheid van de GBA bij de burger. Er zijn nog steeds veel mensen die simpelweg het belang van een adreswijziging niet kennen."

Fraude
Aan mensen die met opzet hun GBA-gegevens niet correct (laten) registreren uit fraudeoverwegingen  is minder te doen, maar ook daar kan een goed terugmeldingsproces wat tegen uitrichten, denkt Meesters.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie