Advertentie
digitaal / Nieuws

Omgevingsloket nu ook voor watervergunning

Dat nieuwe onderdeel faciliteert de digitale aanvraag van watervergunningen die burgers en bedrijven volgens de Waterwet moeten indienen.

02 april 2012

Na enkele malen uitstel is het Omgevingsloket Online (OLO) op 1 april alsnog uitgebreid met de zogeheten watermodule. Dat nieuwe onderdeel faciliteert de digitale aanvraag van watervergunningen die burgers en bedrijven volgens de Waterwet moeten indienen.

Waterwet
Het OLO is al in gebruik voor de omgevingsvergunningen in het kader van de Wabo. De Waterwet verplicht het 'bevoegd gezag' dat de watervergunningen uitgeeft vanaf nu de digitale aanvragen daarvoor in behandeling te nemen die bij het OLO binnenkomen. Ook voor meldingen op het gebied van water is het OLO een nieuw kanaal. In het vergunningenportal kan de aanvrager eerst bekijken of een vergunning wel nodig is, zoals voor de omgevingsvergunning al praktijk is.

Simulaties
Het bevoegd gezag dat beslist over aanvragen omtrent bijvoorbeeld lozingen, bronbemaling of werkzaamheden in de buurt van waterwerken (zoals een dijk), wordt volgens de Waterwet gevormd door de waterschappen, de provincies en Rijkswaterstaat. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben deze waterbeheerders al sinds juli 2011 kunnen oefenen met de watermodule en zijn er de laatste weken nog een aantal simulaties geweest. De uitbreiding zou oorspronkelijk al op 1 oktober vorig jaar van start gaan, maar werd om aanloopproblemen twee maanden uitgesteld. Verdere vertraging ontstond doordat is besloten te wachten totdat ook het nieuwe Bouwbesluit in een nieuwe versie van het OLO werd verwerkt en vervolgens dat Bouwbesluit later in werking trad.

Postbus
Bij de start van het OLO (voor de omgevingsvergunning) hadden met name gemeenten het moeilijk met de integratie van het digitale loket met hun eigen systemen en procedures. In eerste instantie wat het OLO ook een veredelde postbus voor vergunningaanvragen. Volgens de woordvoerster van IenM kunnen waterschappen nu  kiezen of zij die mailboxfunctie gebruiken of de directe integratie met het eigen vergunningensysteem. "Beide versies hebben grote voordelen ten opzichte van de huidige situatie."

Papier
Bedrijven kunnen een aanvraag voorlopig nog steeds via een papieren formulier indienen, maar later dit jaar vervalt die optie. Vanaf waarschijnlijk 1 oktober 2012 is het OLO de enige mogelijkheid.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie