of 61441 LinkedIn

Nieuw systeem uitwisseling gegevens gedetineerden

Gemeenten gaan in maart over op een nieuw systeem voor gegevensuitwisseling over gedetineerden. Wegens aangescherpte privacywetgeving is het nodig dat gedetineerden toestemming geven. Daarom is Injus ontwikkeld.
© Shutterstock / Blackboard

Gemeenten gaan in maart over op een nieuw systeem voor gegevensuitwisseling over gedetineerden. Wegens aangescherpte privacywetgeving is het nodig dat gedetineerden toestemming geven. Daarom is Injus ontwikkeld.

Re-integratie

Gedetineerden moeten een toestemmingsverklaring ondertekenen als de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gegevens wil delen met een gemeente over de vijf basisvoorwaarden (zorg, schulden, onderdak, werk en inkomen, en identiteitsbewijs plus zorg voor thuis). De gegevensuitwisseling gebeurt om de re-integratie van (ex-)gedetineerden te faciliteren.

 

Vertraging

Het streven was om voor 1 januari 2020 over te stappen van het vorige systeem, de Applicatie Gegevensverstrekking Gemeenten, naar Injus, maar dat is niet gehaald. Een van de oorzaken is omdat het informatieblad over de gedetineerden nog niet automatisch bij de DJI aangeleverd kan worden, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Maart is nu de nieuwe verwachte datum om over te stappen.

 

Detentie

Gedetineerden proberen tijdens hun detentie de vijf basisvoorwaarden te realiseren om zo voor een goede re-integratie te zorgen. Tijdens deze periode wordt alle informatie van de gedetineerde bijgehouden. Die vult met behulp van de casemanager een toestemmingsverklaring in en de geeft per basisvoorwaarde toestemming. Het informatieblad wordt alleen verzonden als de gedetineerde hiermee instemt, maar gemeenten kunnen wel zonder toestemming informatie ontvangen over het begin en einde van de detentie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
"Het informatieblad wordt alleen verzonden als de gedetineerde hiermee instemt, maar gemeenten kunnen ook zonder toestemming informatie ontvangen over het begin en einde van de detentie."

Er zullen vast gedetineerden zijn die hier helemaal geen behoefte aan hebben, bijvoorbeeld omdat ze weer terug te illegaliteit in willen. Kan dit?

Gemeenten/Justitie/BZ willen misschien wel aantal gedetineerden terug naar hun thuisland begeleiden? Voorziet dit systeem daar ook in?