of 64120 LinkedIn

Gelderland moet helpen mobiele dekking te verbeteren

De provincie Gelderland moet onderzoeken of en hoe zij een bijdrage kan leveren aan het probleem van de slechte mobiele bereikbaarheid op sommige plekken in de provincie.

De provincie Gelderland moet onderzoeken of en hoe zij een bijdrage kan leveren aan het probleem van de slechte mobiele bereikbaarheid op sommige plekken in de provincie. Een grote meerderheid van de provinciale staten steunt een motie daartoe.

Geen 112
Met name op de Veluwe, in het Gelderse rivierengebied en langs de grens, maar ook in andere minder bevolkte delen van Gelderland, hebben inwoners en bedrijven last van een gebrekkig bereik met hun mobiele telefoons. Het grootste probleem is dat daardoor de hulpdiensten niet bereikbaar zijn via 112. Maar ook het dagelijks communicatieverkeer lijdt eronder.

PPS-optie
Het probleem is op te lossen met extra masten en/of zenders voor het mobiele telefoonverkeer, maar dat is vaak niet rendabel voor de betreffende telefoniebedrijven. De statenfractie van de SP (gesteund door PvdA, CDA, SGP, Groen-Links, 50Plus en GroepWullink) stuurt nu aan op een publiek-private samenwerking (PPS), waarbij de provincie samen met de mobiele providers voor een oplossing zorgt. De problematiek lijkt op die rond het ontbreken van snelle internettoegang. Daar onderzoekt de provincie de mogelijkheden, maar directe steun heeft zijn beperkingen vanwege Europese regels.

300 reacties
In ieder geval willen de fracties een onderzoek met een daaruit voortvloeiend voorstel voor een verdere aanpak, dat in de begroting 2015 kan worden opgenomen.Het initiatief bouwt voort op het Meldpunt 112 van Omroep Gelderland, waar inmiddels al bijna 300 reacties zijn binnengekomen van mensen die klagen over het slechte mobiele bereik.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jannie op
De verschillen in NL zijn groot, niet alleen voor telefoonverkeer, maar ook voor data: als ik richting Utrecht reis ontvang ik o.b.v. 4G, maar thuis moet ik het doen met een GPRS-je (als ik niet in de buurt van mijn WIFI ben). En ik woon niet eens in heel dun bevolkt gebied... Maar wel in de buurt van de grens.