Advertentie
digitaal / Nieuws

Eerste gemeenten testen Handelsregister

Vijf gemeenten zijn de digitale aansluiting op het nieuwe Handelsregister (NHR) aan het testen. Dat moet geconstateerde belemmeringen wegnemen.

23 oktober 2012

Vijf gemeenten zijn van start gegaan met een pilot-project rond de digitale aansluiting op het nieuwe Handelsregister (NHR). Dat moet helderheid geven over hoe die aansluiting in de praktijk uitpakt. De rest van de gemeenten staat te trappelen, stelt KING.

Geen uittreksels meer
Een digitale aansluiting op het Handelsregister, een van de basisregistraties, helpt overheden de lasten van ondernemers te verlichten omdat die nog maar één keer hun gegevens hoeven aan te leveren - aan de KvK zelf. Gemeenten hoeven vervolgens bijvoorbeeld niet meer om een papieren uittreksel van de KvK te vragen omdat ze die gegevens digitaal in het Handelsregister kunnen terugvinden. Het NHR past ook in de gedachte achter het stelsel van basisregistraties: eenmalig aanleveren en meervoudig gebruik van gegevens. In het implementatieplan iNUP is opgenomen dat het NHR voor 1 juli 2014 op die manier wordt gebruikt door de overheden.

Te veel onduidelijkheid
Een 'impactanalyse' van KING maakte deze zomer echter duidelijk dat het nieuwe Handelsregister, beheerd door de Kamer van Koophandel, nog niet implementeerbaar is. De gegevens zijn nog niet te ontvangen en gebruiken binnen gemeentelijke systemen. "Er was veel discussie over onderwerpen als de aansluitstandaard StUF, over het aansluitproces en over de datakwaliteit", aldus projectleider Theo van den Brink van KING. Maar binnen gemeenten is er ook veel onduidelijk, bijvoorbeeld in welke processen de KvK-gegevens nodig zijn en aan welke gegevens de gemeenten precies behoefte hebben. Volgens Van den Brink is het waarschijnlijk een ingewikkelde kwestie. "In potentie zijn er wel 300 processen waarin Handelsregister-gegevens nodig zijn. Het onderzoek naar dat binnengemeentelijk gebruik zal niet eenvoudig zijn en zal per gemeente moeten plaatsvinden. Ik roep gemeenten op om dit voorwerk nu te starten."

Standaardaanpak waarschijnlijk
Het pilotproject met de vijf gemeenten moet de geconstateerde drempels wegnemen.  Aan de onduidelijkheid rond de door de Kamer van Koophandel te gebruiken StUF-standaard komt daardoor snel een eind, denkt Van den Brink. "En de datakwaliteit van het Handelsregister wordt op twee fronten onderzocht." Hij verwacht dat de pilot - waaraan Den Haag, Meppel, Breda, Almere en Edam-Volendam deelnemen - voor het grootste deel van de gemeenten een standaard inplementatieaanpak oplevert waarmee ze vanaf februari 2013 aan de slag kunnen. "Het merendeel van de gemeentelijke behoeften zal wel overeenkomen."

Leveranciers belangrijk
Hoewel het lastig zal zijn alle gemeenten voor 1 juli 2014 aangesloten te krijgen, denkt Van den Brink niet dat dat in hoge mate zal afhangen van de beschikbare capaciteit bij de Kamer van Koophandel. "De leveranciers van de software die de NHR-gegevens verwerkt hebben een grote rol in de planning." Die leveranciers zullen hun software immers moeten aanpassen.

Gemeenten staan te trappelen
Gemeenten krijgen begin 2013 een brief van de minister van EL&I waarin ze worden uitgenodigd om hun systemen aan te sluiten op het Handelsregister. Van den Brink denkt dat daarbij niet veel overredingskracht nodig is. "Nee, gemeenten staan echt te trappelen om aan te sluiten op het handelsregister. Ze moeten alleen wel weten hoe."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Richard Arnoldussen / Portfoliomanager Makelaarsuite
De complexiteit van de gegevensstromen mag nooit de zorg zijn van de eindgebruiker. Daarom werkt PinkRoccade Local Government samen met Edam-Volendam, een van de KING- testgemeenten, om te komen tot een standaard implementatie van de koppeling met het NHR.
Advertentie