Advertentie
digitaal / Nieuws

Niet langer één vast nummer voor Europese identificatie

Van Huffelen probeert de zorgen van Tweede Kamerleden weg te nemen over de Europese Digitale Identiteit en de id-wallet.

28 november 2022
digitaal Europa
Shutterstock

Er wordt niet langer vastgehouden aan één ‘uniek en persistent’ nummer voor de Europese Digitale Identiteit. Daar kwam veel verzet tegen en daarom biedt het huidige voorstel de mogelijkheid om meerdere unieke en persistente nummers per gebruiker beschikbaar te stellen. Dat meldt staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering, D66) die de zorgen van Tweede Kamerleden probeert weg te nemen.

Coördinator Planning & Control

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Planning & Control

Coördinator Financiële Administratie

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Financiële Administratie

Profilering en monitoring

‘Het oorspronkelijke wetsvoorstel van de Europese Commissie wekte de suggestie dat burgers zich bij onlinedienstverlening in de gehele Unie met één uniek en persistent nummer zouden moeten identificeren in de publieke en de private sector’, antwoordt Van Huffelen op basis van de voortgangsrapportage Europese Digitale Identiteit. Volgens de Tweede Kamer zou zoiets het risico op profilering en monitoring van burgers vergemakkelijken. ‘Ik heb me er dan ook hard voor gemaakt dat in de huidige compromistekst is opgenomen dat aan het gebruik van één universeel nummer niet langer vastgehouden wordt.’

Dezelfde eisen

Het is onderdeel van een breed scala aan zorgen. Bijvoorbeeld of de elektronische identificatiemiddelen voldoende toegankelijk zullen zijn voor kwetsbare groepen. Volgens de staatssecretaris komen de id-wallets naast de huidige Nederlandse identificatiemiddelen te bestaan en zullen ze aan dezelfde toegankelijkheidseisen moeten voldoen. En hoe vrijwillig gaat de Europese Digitale identiteit zijn? ‘Mensen die geen id-wallet willen gebruiken, hoeven dit binnen het publieke domein ook niet te doen.’ En de komst van id-wallets verandert niets aan het identificeren met een fysiek identiteitsbewijs.

Gegevensverstrekking op maat

Een datalek is een ‘serieus risico’, erkent Van Huffelen, en ze stelt dat de benodigde maatregelen zullen worden getroffen. De staatssecretaris durft geen inschatting te maken wat de schade zou kunnen zijn, maar mocht het gebeuren dan kan grensoverschrijdende authenticatie ‘direct opgeschort of ingetrokken worden’. Volgens Van Huffelen kunnen de id-wallets de privacy juist ten goede komen. Ze kunnen namelijk zorgen voor gegevensverstrekking op maat: ‘In plaats van het delen van een heel document, worden enkel de gegevens gedeeld die nodig zijn voor een dienst.’ En zo’n digitale portemonnee zal ook inzichtelijk maken waarom en met wie gegevens worden gedeeld.

Pilots

Er komen pilots op grote schaal (‘large scale pilots’) en volgens de staatssecretaris doen partijen uit bijna alle lidstaten mee. Zij doen mee aan een of meer van de vier consortia die voorstellen ter goedkeuring hebben ingediend. De consortia zijn de DC4EU, Nobid, Potential en het EU Digital Identity Wallet Consortium.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie