Advertentie
digitaal / Nieuws

Niet iedereen blij met Tenderned

Na een paar jaar vertraging is het online marktplein voor overheidsaanbestedingen TenderNed officieel van start gegaan. Niet iedereen is even positief.

10 november 2011

Na een paar jaar vertraging is het online marktplein voor overheidsaanbestedingen TenderNed officieel van start gegaan. Niet iedereen is even positief.

Opnieuw

Tenderned is gebouwd in opdracht van Pianoo, het expertisecentrum voor aanbesteden van het ministerie van EL&I. Het had al twee jaar geleden klaar moeten zijn, maar de aanvankelijke poging een bestaand systeem van Prorail door te ontwikkelen naar een landelijk systeem, liept vast. Atos kreeg vervolgens de opdracht een geheel nieuw systeem te bouwen.

Verplicht

Minister Maxime Verhagen gaf met een aanbesteding van de gemeente Lelystad het officiële startsein voor de eerste fase van Tenderned: een systeem waar overheden hun aanbestedingen, inclusief de bijbehorende documenten, kunnen onderbrengen. Als de ook vertraagde Aanbestedingswet door de Kamer wordt aangenomen, wordt dat voor overheden zelfs verplicht.

Aanbestedingskalender

Er zijn al enkele aanbieders van websites waar opdrachten kunnen worden vermeld. Momenteel publiceren de meeste overheden hun aanbestedingen op de website Aanbestedingskalender.nl, opgezet door de stichting Crow. Volgens voorlichter Tim Oosten van Crow zijn er twee problemen. Ten eerste is er onduidelijkheid over de vraag of aanbestedingen op Aanbestedingskalender.nl automatisch kunnen worden doorgeplaatst op Tenderned, waarmee gebruikers van de eerste site aan hun wettelijke verplichting zouden blijven voldoen. Maar er is ook een financiële kwestie. "Wij vragen voor één dienst geld: het uploaden van documenten. Tenderned doet dat gratis." Daarmee kan Aanbestedingskalender alsnog uit de markt worden gedrukt. Er zijn nog een paar andere, kleinere intermediairs die in dezelfde situatie verkeren.

Inschrijven

De volgende fase van Tenderned, dat naar verluidt 34 miljoen euro heeft gekost, is de stap naar een volledig functionerend online marktplein in 2012. Dan kunnen ook ondernemingen elektronisch inschrijven op aanbestedingen. Hun gegevens kunnen via een digitaal bedrijfsdossier bij elke nieuwe aanbesteding worden hergebruikt. Ook die inschrijfmodule concurreert overigens met een bestaande dienst: BrigID. "Dat is opgezet omdat Tenderned te lang duurde", aldus Paul van Bruggen van Crow. BrigID is een initiatief van Crow en de Noordelijke regieraad Bouw. Het beheer is al ondergebracht bij Tenderned. BrigID zal dan ook ophouden te bestaan als de inschrijfmodule van Tenderned klaar is.

Besparingen

Het ministerie van EL&I schat dat de tijd die ondernemers kwijt zijn met het kopiëren en verzenden van gegevens met TenderNed wordt verlaagd van gemiddeld 2,5 uur naar 30 minuten. Dat zou jaarlijks ruim 60 miljoen euro aan administratieve lasten schelen. Overheidsorganisaties zouden bijna 24 miljoen euro per jaar besparen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie