Advertentie
digitaal / Nieuws

Digimelding vanaf oktober beschikbaar

Vanaf oktober kunnen overheden voor het eerst fouten in een basisregistratie gaan terugmelden via Digimelding. Ze moeten dan wel voorbereidingsmaatregelen treffen.

18 juni 2014

Vanaf oktober kunnen overheden voor het eerst fouten in een basisregistratie gaan terugmelden via Digimelding, een generieke voorziening voor alle basisregistraties. Gemeenten die willen meedoen moeten dan wel voorbereidingsmaatregelen treffen, waarschuwt KING.

Generiek middel
Het terugmeldmechanisme is bedoeld om de kwaliteit van de basisregistraties op peil te krijgen/houden. Overheidsorganisaties doen een terugmelding wanneer zij op basis van eigen informatie een gefundeerd vermoeden hebben dat de gegevens in basisregistraties niet juist zijn. Tot dusver kennen de basisregistraties een eigen terugmeldconstructie; Digimelding is bedoeld om daar een generiek middel voor in de plaats te zetten. Daarmee hoeven de afnemers van basisregistratie-informatie niet meer op verschillende menieren aan meerdere bronhouders terug te melden. Na vertraging en onduidelijkheid over de vorm waarin Digimelding moest worden gegoten, is het in oktober dan zover: Digimelding komt beschikbaar voor het Nieuw Handelsregister (NHR), waarop veel gemeenten dit jaar aansluiten.

Voorbereidingen treffen
Moeilijk is de aansluiting niet, zegt KING, maar gemeenten moeten wel wat voorbereidingen treffen. Zo moeten ze een Overheidsidentificatienummer hebben, dat ook bekend is bij Logius, die Digimelding beheert. Ook moet de gemeente beschikken over een eHerkenning-inlog van ten minste veiligheidsniveau 2. Personen binnen de gemeente moeten dus worden gemandateerd voor eHerkenning, willen ze terugmeldingen kunnen verichten. Zoiets moeten ze bijvoorbeeld al hebben voor communicatie met het Omgevingsloket Online (OLO).

Ook GBA-V en BAG
Het NHR is de eerste basisregistratie waarvoor Digimelding in werking treedt. Daarna volgen de GBA-V en de BAG. Uiteindelijk wordt Digimelding het middel voor terugmelding aan alle basisregistraties.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie