Advertentie
digitaal / Nieuws

Zeven partijen ondertekenen digitaal stembusakkoord

Zeven politieke partijen verbinden zich aan digitaal stembusakkoord dat mensenrechten centraal zet.

04 november 2023
Stempas parlementsverkiezingen 2023 met rood potlood
ANP/ Venema Media

Zeven politieke partijen zetten vandaag hun handtekening onder een stembusakkoord. Daarmee maken ze afspraken over het beschermen van mensenrechten bij digitalisering. Het digitaal stembusakkoord is een initiatief van Amnesty International, Bits of Freedom, Open State Foundation, PublicSpaces, SETUP en Waag Futurelab.

Beleidsadviseur HR

Gemeente Krimpenerwaard
Beleidsadviseur HR

Juridisch Omgevingsadviseur

Gemeente Maashorst
Juridisch Omgevingsadviseur

Impact op mensenrechten

Digitale ontwikkelingen hebben veel invloed op mensenrechten. Die zijn online lang niet zo goed beschermd als zou moeten, vinden de initiatiefnemers. Voor een veilige digitale toekomst zijn volgens de organisaties goede afspraken nodig over onder meer privacy, algoritmes en kinderrechten. In het akkoord staan negen punten waar op de politiek volgens de organisaties in de komende kabinetsperiode actie moet ondernemen.

Minister van Digitale Zaken

De ondertekenaars van het digitale stembusakkoord zijn D66, GroenLinks/PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, ChristenUnie en Bij1. Met het stembusakkoord beloven ze zich onder meer te willen hardmaken voor een onafhankelijke digitale publieke ruimte, toezicht op AI en besluitvorming op basis van algoritmes en spreken ze de wens uit voor een minister van Digitale Zaken.

Het is niet de eerste keer dat er een digitaal stembusakkoord wordt opgesteld in Nederland. In 2021 ondertekenden D66, GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, Piratenpartij en Nida een eerdere versie van het digitale stembusakkoord. Ook toen werd er gepleit voor een ministerie van Digitale Zaken. 

Impakt Festival

Tijdens het Impakt Festival in Utrecht op zaterdag 4 november wordt het stembusakkoord toegelicht en ondertekend door de politieke partijen. Ook vindt er die avond een discussie plaats over digitalisering en de overheid, met Lisa van Ginneken (D66), Marieke Koekkoek (Volt), Renske Leijten (SP) Hawre Rahimi (VVD) en Jesse Six Dijkstra (NSC).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie