Advertentie
digitaal / Nieuws

Knops maakt zich geen zorgen over Centric

Knops antwoordt op vragen van PVV-Tweede Kamerlid Martin Bosma dat hij de situatie bij Centric niet als zorgwekkend beoordeelt. Bosma stelde Kamervragen naar aanleiding van verontrustende berichten in de media dat de financiële positie van Centric in gevaar leek te zijn.

09 maart 2020
Centric-shutterstock-771515590.jpg

Minister Knops van Binnenlandse Zaken maakt zich ‘op dit moment’ geen zorgen over de gevolgen van een mogelijk faillissement van IT-dienstverlener Centric voor de rijksoverheid. ‘De hoeveelheid opdrachten die Centric binnen de rijksoverheid uitvoert is beperkt’, aldus de CDA-bewindsman.

Knops antwoordt op vragen van PVV-Tweede Kamerlid Martin Bosma dat hij de situatie bij Centric niet als zorgwekkend beoordeelt. Bosma stelde Kamervragen naar aanleiding van verontrustende berichten in de media dat de financiële positie van Centric in gevaar leek te zijn. Knops verwijst naar een verklaring van het IT-bedrijf dat in de media een onterecht beeld is geschetst dat er in 2018 miljoenenverliezen werden geleden. Volgens Centric werd er juist winst gemaakt.

Gemeentelijke sector
Bosma stelde de minister een maand geleden ook de vraag naar de mogelijk impact van een faillissement voor de Nederlandse overheid op decentraal niveau. Want juist in de gemeentelijke sector is Centric het meest actief. De verantwoordelijkheid voor de impact van een mogelijk faillissement van een leverancier aan een gemeente ligt volgens Knops ‘bij de specifieke gemeente die zaken doet met deze leverancier.’

Noodmaatregelen
Knops zegt voor het beantwoorden van deze vraag contact te hebben gehad met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). ‘Vanuit de VNG zijn er op dit moment geen zorgen’, schrijft de minister. Zelf acht hij het ‘op dit moment’ niet opportuun eventueel te treffen noodmaatregelen te inventariseren aan de kant van de overheid voor het geval Centric failliet zou gaan, zo antwoordt Knops de Tweede Kamer.

Eerder – in januari van dit jaar – werden door andere Tweede Kamerleden, waaronder Pieter Omzigt (CDA) ook vragen over de kwestie gesteld aan de ministers van Financiën en Economische Zaken. Die vragen waren uitgebreider en zijn nog steeds niet beantwoord. Volgens Knops zullen die op korte termijn worden beantwoord.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Als een minister zich geen zorgen maakt dan is er in het algemeen wel wat aan de hand....
prive
De landen (Curaçao, Sint Maarten en Aruba) en Caribisch Nederland hebben voor hun bevolkingsadministratie PIVA een contract met Centric. Dit deel van het Koninkrijk is m.i. niet aangesloten bij de VNG. Een eventueel faillissement heeft ook voor hen gevolgen.
Mr A.F. le Gras / beleidsadviseur
Faillissement lijkt op dit moment nog niet aan de orde. Maar het moge duidelijk zijn na alle affaires, dat dhr Sanderink de weg kwijt is. Gevaarlijk voor zijn bedrijven , waar niemand nog in staat lijkt om voldoende weerwerk te geven. Maar zeker ook voor de overheid die op verschillende manieren van deze man en zijn bedrijven afhankelijk is. Laat daarom het BIT een analyse maken van de preciese aard en omvang van dit overheidsexposure, vóór het te laat is en er alleen nog noodmaatregelen resteren.
Manu / Beleidsadviseur
Als hier niet altijd al een impactanalyse voor op de plank heeft gelegen, zou dat wel vreemd zijn.



Je kunt als minister ook niets zeggen over de financiële positie van een bedrijf omdat je daar het bedrijf schade mee zou kunnen berokkenen. Financiële markten reageren heel gevoelig op dat soort geruchten

In dat licht kun je ook niets in het openbaar zeggen over noodmaatregelen die je onderzoekt.

En natuurlijk moet je het probleem ook eerst daar laten waar het in eerste instantie hoort, nl. de contractanten, dat is begrijpelijk.

Maar als meneer Knops echt zo naïef zou zijn als in dit bericht wordt geschetst, zou me dat evenveel verbazen als tegenvallen.
Criticaster / ambtenaar
Erg kortzichtig van onze minister Knops. De hoeveelheid opdrachten die Centric binnen de rijksoverheid uitvoert mag dan beperkt zijn, maar binnen gemeenteland en andere aanverwante samenwerkingsverbanden is dit wel anders.
N. van Koll / ambtenaar
Er gaan al langer berichten rond over Centric. Jammer dat juist de overheid blijft aarzelen.

En het BIT, waarover mr. le Gras het heeft , is toch al buitenspel gezet? (directeur en bestuursleden opgestapt omdat ,kortgezegd, men niet naar hen wilde luisteren).
Mr A.F. le Gras / beleidsadviseur
Onverkwikkelijke affaires bij een contractpartner zijn nog geen reden om een relatie te beeindigen. De terughoudende reacties van bv. VNG, DNB en de minister zijn daarom ook best begrijpelijk. Waar ik voor pleit is dan ook niet om de firma in kwestie zomaar de deur te wijzen, maar om een meta-risicoanalyse te maken, die het risico in beeld brengt dat de hele overheid loopt als het met deze firma wel fout gaat. Dat is relevant, omdat deze firma essentiele diensten verleent aan belangrijke onderdelen van het hele overheidsapparaat (Gemeenten, Provincies, Rijksoverheid) die weliswaar ieder als zelfstandige opdrachtgever fungeren, maar waarvan de systemen in toenemende mate interdependent zijn. Het BIT is voor een dergelijke analyse de aangewezen partij, juist omdat het losstaat van alle individuele opdrachtgevers. Gelukkig is het BIT geenszins ter ziele gegaan, al leek het daar wel even op.
Jeroen
Bij - gerede - twijfel, direct broncodes veilig stellen en vanuit VNG een taskforce oprichten. Er is namelijk voor de meeste Centric applicaties slechts 1 alternatief en implementatie duurt te lang wat de bedrijfsvoering schaadt. Bij geruchten, gewoon niks doen.
Jan
Ik verwijs naar het tv programma Zondag met Lubach (NPO 3 d.d. 15 maart jl.), waaruit blijkt dat de directeur van Centric helemaal de weg kwijt is en zwaar onder invloed staan van een charlatan die zijn vriendin is...
Advertentie