Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters: Rijk overvraagt gemeenten

Burgemeesters en gemeentesecretarissen vinden dat de rijksoverheid te veel wil van gemeenten. Enerzijds moeten gemeenten bijvoorbeeld de…

Deregulering
Hoofddocent bestuursrecht en bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), Heinrich Winter, ondervroeg burgemeesters en gemeentesecretarissen over de uitwerking van deregulering op lokaal niveau. Hij deed dat met het oog op de oprichting van het nieuwe Netherlands Institute for Law and Governance dat zich zal gaan bezighouden met de verhouding tussen publieke en private belangen.

 

Ongrijpbaar
Winter constateert dat het gewenste effect van deregulering, namelijk vermindering en vereenvoudiging van de regelgeving, is mislukt. Het klinkt goed, maar het is een lastig en ongrijpbaar fenomeen, vinden de bestuurders, die zeer sceptisch zijn over initiatieven op dit gebied van het Rijk. Maar tegelijkertijd is de dienstverlening van gemeenten opmerkelijk verbeterd, terwijl de bestuurders dat zelf pas als derde beoogde doel noemen.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

ICT
Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten door de beoogde deregulering vooral creatief zijn gebleken in het inzetten van ICT om de dienstverlening aan burgers en bedrijven te verbeteren. Ook versnellen van de besluitvorming en vereenvoudiging van vergunningaanvragen noemen veel bestuurders als succesvolle deregulering. Voorbeelden daarvan zijn het afschaffen van de kapvergunning en de vergunning voor het organiseren van een klein evenement.

 

Praktisch
Burgemeesters en gemeentesecretarissen lijken volgens Winter helemaal niet geïnteresseerd in door het Rijk gewenste fundamentele discussies over markt en overheid. Ze kiezen voor het praktische, voor de burger belangrijke dienstverlenende werk en vinden dat de principiële discussie maar elders moet worden gevoerd.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. Rijkens

Sinds wanneer zijn gemeentesecretarissen bestuurders??

Op 13 november 2009, 08:37
J. Kneepkens - Bureau EMM.

Helemaal eens met visie gemeentelijke bestuurders.
Ik heb jarenlang werkervaring bij Rijk en Provincie. Ben nu als adviseur werkzaam om relatie (gemeentelijke) overheid tov ondernemers te verbeteren, oa door lastenverlichting. Regels afschaffen is niet echt mogelijk, door Rijksbeleid. Beter is de soepele, meedenkende omgang er mee. Het wordt lokale bestuurders en ambtenaren door het Rijk eigenlijk onmogelijk gemaakt om "lef" te hebben. Alle risico's worden met regels afgedekt, hopen ze. Het Rijk legt veel verantwoordelijkheid en "schuld" bij de gemeenten. Maar het is meer het "balk in eigen ogen en de splinter bij de ander"-verhaal.

Op 13 november 2009, 09:57
W.Wilkens

Het ging bij de recente wetgeving, Dienstenwet, vierde tranche Awb, Wabo, wsb, Wet dwangsom c.a., Lex Silencio P e.d., steeds om symboolwetgeving om bij burger en bedrijfsleven goede sier te maken met regelreductie.
En vervolgens laten de gemeenten zich de bundels papier en de schuld voor de mislukking van deregulering in de schoenen schuiven!

Op 13 november 2009, 11:39

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in