De kwaliteit van ICT is in Nederlandse organisaties licht verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren, zo blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young. De overheid scoort lager dan gemiddeld, in de waardering van de kwaliteit van de ICT en in de mogelijkheid om ICT-storingen zelf op te lossen.
'Kwaliteit ICT in Nederlandse organisaties verbeterd'
De kwaliteit van ICT is in Nederlandse organisaties licht verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren, zo blijkt uit de ICT Barometer van…
De Barometer, een tweemaandelijks onderzoek onder zeshonderd managers en professionals uit bedrijfsleven en overheid, richtte zich dit keer op de kwaliteit van ICT. Een 6,3 geven managers en professionals bij de overheid aan de algemene kwaliteit van de in hun organisatie gebruikte ICT. Dat is lager dan het gemiddelde rapportcijfer: een 6,7. De dienstensector is het meest tevreden over de kwaliteit en geeft het een 7. Goed scoren toepassingen als virusbescherming, e-mail, vaste telefonie, hardware en kantoorautomatisering. Het slechtst scoort de uitleg van het management over ICT.
Ook komt het vaak voor dat eindgebruikers niet tevreden zijn over de kwaliteit van de ICT-dienstverlening, aldus Ernst & Young. Als gevolg van IT-storingen konden medewerkers bij de overheid het afgelopen jaar 18,7 uur lang niet werken. Gemiddeld was dat 21 uur. Meestal ging het om problemen met het netwerk, daarnaast waren er vaak problemen met bedrijfsspecifieke software, e-mail en het netwerk. Het oplossen van een probleem duurt bij de overheid 2,1 uur, gemiddeld is dat 1,6 uur. In 22 procent van de gevallen kon de overheidsmedewerker deze storing zelf oplossen, gemiddeld was dat dertig procent.
Het management scoort niet goed op de communicatie over de strategie voor bedrijfsvoering en ICT: dat gebeurt volgens de respondenten vaak onvoldoende. Ook is het management niet altijd op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen, zo blijkt uit het onderzoek.
Verder blijkt de ICT-functie soms meer gericht op het blussen van ICT-brandjes dan op het daadwerkelijk verbeteren van de bedrijfsvoering.
ICT wordt door alle ondervraagden als erg waardevol gezien. Men vindt dat investeringen in ICT bijdragen aan de kwaliteit van de ICT- dienstverlening en de bedrijfsvoering. Slechts een kwart van de ondervraagde organisaties laat echter onafhankelijk toetsen of de ICT-doelstellingen daadwerkelijk worden gehaald. (MV)