Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgers willen internet gebruiken bij contact overheid

Burgers willen veel meer gebruikmaken van internet en e-mail bij hun contact met de overheid. Zo willen ze via e-mail een bericht ontvangen…

Burgers willen veel meer gebruikmaken van internet en e-mail bij hun contact met de overheid. Zo willen ze via e-mail een bericht ontvangen als hun paspoort dreigt te verlopen en wil 81 procent van de ondervraagden stemmen via internet. De huidige wet- en regelgeving staat het gebruik van deze middelen echter vaak in de weg.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 2.193 burgers en 597 gemeenteambtenaren in 267 gemeenten, dat Ernst & Young uitvoerde samen met de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken en VNU Exhibitions. Het onderzoek, ‘Vandaag op Morgen. Lokale Krant of Chat’ wordt morgen gepresenteerd tijdens de opening van de beurs Overheid & ICT.

Het onderzoek van Ernst & Young richtte zich op de behoeften van burgers naar informatie- en dienstverlening vanuit de overheid. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat een meerderheid van de burgers bij het verlopen van een paspoort een bericht per e-mail wil ontvangen. In de ‘paspoortvoorschriften’ is echter vastgelegd dat deze berichten alleen per brief worden afgegeven.

Uit het onderzoek blijkt ook dat zowel burgers als ambtenaren het ongewenst vinden dat er nog steeds prijsdifferentiatie bestaat tussen gemeenten, voor producten als paspoorten en rijbewijzen. Men vindt dat ongewenst, als het product én de dienstverlening identiek zijn.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Een ander opvallend resultaat is de behoefte van burgers aan informatie op maat. Zo wil een groot deel van de ondervraagden via e-mail of internet worden geinformeerd als bijvoorbeeld hun buren een vergunning voor een dakkapel aanvragen. Ook de toepassing van moderne middelen als serious gaming zouden burgers graag vaker gebruikt zien door de overheid.

Het inzetten van deze middelen is echter onder de bestaande wet- en regelgeving vaak niet toegestaan. Onderzoeker Guill van den Boom, senior manager EDP Audit bij Ernst & Young, hoopt dat ‘Den Haag’ zich de uitkomsten van het onderzoek aantrekt: “Politici en ambtenaren zullen aan de slag moeten om bestaande wet- en regelgeving te moderniseren en daarvoor een infrastructuur te creëren.” (MV)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in