Advertentie
digitaal / Nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens scherp op AI-ontwikkelingen

Nederland gaat vooralsnog niet over tot blokkeren van ChatGPT, een dienst die kunstmatige intelligentie gebruikt om teksten te schrijven.

07 april 2023
Mannenlichaam blauw overhemd voor computerscherm met ChatGPT
Shutterstock

Nederland gaat vooralsnog niet over tot blokkeren van ChatGPT, een dienst die kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om teksten te schrijven die lijken of ze door mensen zijn geproduceerd.

Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Stroomopwaarts via Galan Groep
Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

(Strategisch) beleidsadviseur Economie

Gemeente Zoetermeer
(Strategisch) beleidsadviseur Economie

ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI moet zich net als alle andere bedrijven in de Europese Unie aan de Europese databeschermingsregels houden. Maar over de handhaving daarvan gaan de toezichthouders van de EU-landen, zegt de Europese Commissie.

De Italiaanse privacytoezichthouder Garante per la Protezione dei Dati Personali besloot ChatGPT voorlopig te verbieden omdat OpenAI zich niet houdt aan de regels voor vergaring van persoonsgegevens. Het bedrijf legt aan gebruikers ook niet goed uit welke persoonlijke gegevens worden verzameld en wat daarmee gebeurt. Bovendien zijn er geen systemen om de leeftijd van minderjarigen te controleren. Het dagelijks bestuur van de EU werkt al geruime tijd aan regelgeving voor kunstmatige intelligentie (AI).

Door de razendsnelle ontwikkelingen van AI moet er echter weer aan worden gesleuteld. Daardoor duurt het mogelijk langer voor de EU-landen en het Europees Parlement zich erover kunnen buigen. Europa werkt daarnaast met andere landen aan een internationaal verdrag. Het is de bedoeling dat daarin de mogelijkheid van een moratorium en eventueel een verbod op AI komt te staan. 50.000 mensen uit de techwereld, waaronder prominente AI-deskundigen tekenden onlangs een brief waarin een pauzeknop voor de ontwikkeling van AI werd bepleit.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat vooralsnog niet tot actie over. De toezichthouder zegt dat mensen via apps en via onlinediensten wel vaker meer persoonlijke informatie delen dan ze denken of zouden willen. ‘Daarom waarschuwen wij altijd voorzichtig te zijn. Bijvoorbeeld als apps of diensten gratis lijken, maar dat je die eigenlijk ‘betaalt’ door in de voorwaarden akkoord te gaan met het delen van allerlei persoonlijke gegevens.’ 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie